Buna ziua , ma numesc Alex . Am si eu nevoie de niste indrumari procedurale pt a-mi recupera salariul restant la actualul loc de munca.
Pe scurt : sunt angajat la actualul loc de munca de aproximativ 3 ani. Forme legale , CIM , 8 ore pe zi , 810 lei salariul in contract , necalificat ( lucrez ca ospatar , dar n-am diploma) . In ultimele 7 luni nu am mai luat un leu. Au mai fost probleme cu salariile , intarzieri de 3 luni , insa s-au rezolvat si de aceea am stat relativ linistit. Dar situatia nu o sa revina la normal si de aceea m-am hotarat sa-mi caut altceva.
Salariul il primeam "din mana" , fara sa semnez absolut nimic , niciun stat de plata , niciun fluturas nimic. Acum as avea niste intrebari :
1. Cum e mai bine sa procedez ? Direct sa-i dau in judecata ? Sau prima data ITM si abia apoi judecata ? ( de intelegere verbala nu prea se mai pune problema , poate doar daca e fortat angajatorul ) - stiu ca prima data trebuie sa inceteze CIM pt a-i putea aduce in instanta ulterior.
2. Avand in vedere ca de 3 ani de zile nu am semnat niciun stat de plata , cum poate sa dovedeasca , ca mi-a platit salariul ?( presupun ca el trebuie sa dovedeasca plata salariului , nu eu neprimirea acestuia). Martori nu exista.
3. In cazul in care vine cu state de plata cu semnatura mea ( falsificata bineinteles) pot solicita expertiza grafologica ? Dar deja e fals in acte , nu ?
4. Am sanse reale de castig ( fara apelare la avocat) , sau ma imbat cu apa rece ?
Ok , am inteles. Va mai deranjez cu 3 intrebari:
1. Sa sesizez ITM-ul inainte ( cat CIM este inca in vigoare ) sau dupa desfacerea CIM ? Imi este frica sa nu ma trezesc cu cine stie ce pe cartea de munca ( de ex. cum ca as fi venit sub influenta bauturilor alcoolice la munca , furt de la locul de munca sau mai stiu eu ce ) .
2. Sesizez ITM-ul , vine in control. Angajatorul prezinta statele de plata semnate ( nu de mine ). ITM ul neavand expertiza cu privire la veridicitatea semnaturii , declara ca e totul in regula. Ce e de facut ?
3. Pana acum n am avut concediu de odihna ( nici fizic si nici remuneratia ) . Am lucrat doua zile cu doua . Nici eu nu am cerut insa nici nu mi s-a oferit ( oferit nu e termenul cel mai corect dar sper sa ma fac inteles) . In cazul de fata sunt si eu pasibil de amenda ?
1. Sesizarea ITM-ului se poate face , mai bine, inainte de incetarea c.i.m.. Insa cest sens, ITM-ul va merge la angajator si va solicita sa faca dovada platioi salariului dvs.
In cazul in care nu va putea face aceasta dovada, ITM-ul :
- fie va stabili un plan de masuri in acest sens
- fie va va raspunde sa va adresati instnatei de judecata pentru recuperarea drepturilor salariale restante.
2. De asemenea, in sesziare mentionati si aspectul neacordarii CO. Potrivit art.146 alin.4 C.mun., CO neefectuat se compenseaza in bani la data incetarii c.i.m.
In instanta nu puteti solicita decat compensarea cO neefectuat pe ultimii trei ani anteriori datei incetarii c.i.m.
Conflict de munca
coracfg
Angajatorul a semnat in numele meu CIM ,statele de plata,decizia de incetare a CIM,nu mi-a platit salariul pe 2 luni +10 zile CO.(mentionez ca m-au santajat sa ... (vezi toată discuția)
Nelamurire
szivi64
Am lucrat la o firma o luna si jumatate si cand am primit fluturasul am vazut ca nu mi sa calculat concediu de odihna pe perioada lucrata,oare nu am avut ... (vezi toată discuția)