Anii de facultate nu constituie vechime in munca , ci stagiu de cotizare pentru pensie.
Legea nr.263/2010 prevede:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
......
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.
Calculele mele sunt:
2,66355(puncte) : 11,67(stagiul complet de cotizare)=0,22824(punctaj mediu anual)X106%(indicele de corectie)=0,24193x762,1(valoarea punctului de pensie)=185 de lei.
In exemplul dat privind calculele dumneavoastra, cum se determina durata stagiului complet de cotizare ( 11,67 ) ? Eu am 3,45112 puncte , facultatea a fost de 5 ani ( perioada asimilata de 4 ani, 10 luni si 11 zile ). Multumesc anticipat pentru clarificari.
Legea 263/2010
ART. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
ART. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.
1/3 din 35 = 11 ani si 8 luni = 11,67
Nu se pot realiza 3,45112 puncte,in 5 ani de facultate.
In ce perioada(ani si luni)ati facut facultatea ?
Am urmat facultatea in perioada 01.10.1972 - 12.06.1977.Daca nu sunt o persoana cu handicap, nr. de puncte determinate se imparte la stagiul complet de cotizare de 35 ani ?
Mentionez ca am 60 de ani si pensie anticipata partiala.
Multumesc pentru clarificari.Cu stima,