avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA - CREANTA IN NATATURA
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA - CREANTA IN NATATURA

Am rugamintea de a fi sfatuit cum pot proceda pentru a-mi recupera o creanta de circa 10.000 RON din partea unei societati comerciale.
Societatea comerciala si-a incetat activitatea fara a fi stearsa din Registrul Comertului.
Executarea silita pentru suma de 10.000 RON s-a facut pentru o ferma care a fost evaluata la 30.000 RON.
La licitatie mai exista si alti creditori.
Cum dupa mai multe sedinte de licitatie numeni nu a participat, am dorit sa i-au din întreg (mai multe constructii agricole, valoarea proportionala a creantei mele.
Executorul mi-a spus ca nu pot intrucat trebuie sa platesc si o anumita suma peste cei 10.000 RON pentru a acoperi si creantele altor creditori.
Doresc sa fiu sfatuit cum sa procedez daca trebuie sa platesc si alte sume si care este calea juridica de urmat ?
Vă multumesc !
Cel mai recent răspuns: Dincã Stelian , Executor judecatoresc 10:37, 21 Martie 2009
Fiind vorba de o proprietate indiviza nu puteti cumpara decat toata ferma, pentru ca este intabulata in cartea funciara ca un intreg si executorul nu poate sa faca dezmembrarea proprietatii in cartea funciara ca sa vanda pe ,, bucatele".
Executarea unei creante asupra unui(unor)bun(uri) se face pentru integralitatea bunului(rilor) respectiv(e).Platiti tot ,luati tot.Nu puteti mari sau micsora valoarea de pornire a licitatiei,mai ales daca aceasta a fost stabilita in mod legal.Procedati cum este mai bine pentru dvs.,dar numai cu respectarea legii.
florinturlete a scris:

Fiind vorba de o proprietate indiviza nu puteti cumpara decat toata ferma, pentru ca este intabulata in cartea funciara ca un intreg si executorul nu poate sa faca dezmembrarea proprietatii in cartea funciara ca sa vanda pe ,, bucatele".


Ferma / imobile + terenuri nu sunt inabulate. In momentul achizitionarii fermei (de stat) prin licitatie in anul 2001nu era intabulata iar cumparatorul un SRL cu 2 administratori italieni aceau obligatia de a o intabula dar nu au facut-o.
Acum italienii au lasat totul balta si au plecat in Italia si nimeni nu-i mai gaseste.
Ferma este evaluata pe grajduri si magazii. Mi s-a spus sa intabulez eu terenul si constructiile ce ma intereseaya si sa fac licitatia pentru acestea.
Deci ce sanse legale si reale am ?
Potrivit Codului de procedura civila - art.508 al.2: "..daca corpul de proprietate este compus din mai multe parcele, executorul judecatoresc va putea dispune, la cererea debitorului sau a creditorului urmaritor, ca vanzarea sa se faca separat pentru fiecare parcela in parte. In cazul cand parcelele se vand separat, ordinea vanzarii lor va fi aratata de debitor, iar in lipsa unei asemenea mentiuni, va fi stabilita de executor."
Inteleg ca executorul refuza parcelerea doar pentru ca, probabil, imobilul a fost inscris in Carte Funciara ca un tot intreg, dar, in acelasi timp, cred ca este oportun sa se realizeze o parcelare a imobilelor, la cererea dumneavoastra, in calitate de creditor urmaritor, iar daca executorul va emite un act de refuz scis, sa cerei pe calea contestatiei la actul executorului, ca instanta de judecata sa dispuna parcelarea conform unei eventuale expertize, daca va fi cazul.
Daca nu se reuseste parcelarea, singura solutie este sa achitati dumneavoastra intregul pret al imobilului, urmand ca executorul sa indestuleze pe ceilalti creditori din diferenta de bani, achitata in plus de dumneavoastra.

O alta sugestie ar fi sa ajungeti la un acord cu un alt creditor (sau mai multi), impreuna cu care sa achizitionati imobilul, urmand sa efectuati un partaj al indiviziunii, dupa intocmirea tuturor formalitatilor.

Mult Succes!
Ati postat un mesaj suplimentar in timp ce formulam raspunsul anterior....

Din pacate, cred ca nu veti putea solicita intabularea partilor din ferma fara sa aveti un titlu. Tocmai de aceea, consider ca insusi executorul ar putea realiza o parcelare (impartire pe bunuri distincte), urmand ca dumneavoastra s afaceti intabularea in baza actului de adjudecare.

Alte discuții în legătură

Dispozitia de executare handsu handsu Am o speta interesanta .Pentru a se putea efectua executare silita este nevoie de hotararea instantei de executare . Fiind vorba de un imobil ,neintabulat pe ... (vezi toată discuția)
Evacuare silita neaprobata Midala Midala Buna ziua, Am si eu o problema. Acum ceva vreme am castigat o licitatie a unui apartament scos de un creditor care nu a primit banii de la proprietar. In ... (vezi toată discuția)
Recuperarea avansului dat executorului judecatoresc bukinst bukinst O sentinta irevocabila si investita cu formula executorie a fost inaintata executorului judecatoresc privind o creanta datorata de o societate ... (vezi toată discuția)