avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită RECUPERAREA AVANSULUI DAT EXECUTORULUI JUDECATORESC
Discuție deschisă în Executare silită

RECUPERAREA AVANSULUI DAT EXECUTORULUI JUDECATORESC

O sentinta irevocabila si investita cu formula executorie a fost inaintata executorului judecatoresc privind o creanta datorata de o societate comerciala.
Fata de respectiva societate comerciala la respectivul birou existau si alte dosare executionale.
S-a avansat suma de 500 RON.
Spre surprinderea mea am constatat ulterior ca impotriva respectivei societati incepuse cu mai bine de un an procedura de insolventa. Asa ca executorul judecatoresc a ridicat din umeri nespunand care va fi continuarea spetei.
Intrebarea este daca pot solicita restituirea avansului achitat avand in vedere ca executorul nu mai putea efectua procedurile de executare silita.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:59, 13 Ianuarie 2010
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Stabilirea onorariului si a cheltuililor de executare cat si plata acestora nu sunt conditionate de recuperarea creantei .
Daca debitorul dvs a intrat in insolventa , executorul va suspenda dosarul de executare in baza legii 85/2006 Art. 36
"De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale".
Imi pare rau dar trebuie sa va spun ca dvs sunteti in culpa! Inainte de a depune o cerere de executare impotriva unui debitor persoana juridica, verificati daca acesta nu este in stare de insolventa. La depunerea unei cereri de executare silita trebuie sa achitati un onorariu, mai ales ca exista obligativitate pe minimalele stabilite de lege. Este aceeasi situatie ca la notar, acesta si daca ar fi ruda apropiata cu dvs, tot ar trebui sa va perceapa niste taxe minime prevazute de lege.
Galea Viorel a scris:

Imi pare rau dar trebuie sa va spun ca dvs sunteti in culpa! Inainte de a depune o cerere de executare impotriva unui debitor persoana juridica, verificati daca acesta nu este in stare de insolventa. La depunerea unei cereri de executare silita trebuie sa achitati un onorariu, mai ales ca exista obligativitate pe minimalele stabilite de lege. Este aceeasi situatie ca la notar, acesta si daca ar fi ruda apropiata cu dvs, tot ar trebui sa va perceapa niste taxe minime prevazute de lege.

Problema e alta. Am mai avut un dosar executional cu acelasi debitor la acelasi executor. El ii dadea inainte cu sedintele de licitatii desi de un an societatea era in stare de insolventa.
Acum ca sunteti tot executor va e simplu sa dati sfaturi. dar tot ca intrebare > Nu era obligat executorul sa stie de intrarea in insolventa a societatii si sa nu mai organizeze licitatii pentru vanzarea activelor ?
am inteles, si nu e nevoie de ironii! Pe acest site chiar incerc sa ajut! Daca acceptati sfatul meu, e OK. De asemenea, nu va obliga nimeni sa subscrieti la opiniile mele. Cat despre faptul ca executorul a continuat procedura de executare silita cand debitorul a intrat sub incidenta Lg 85, ori nu a avut cunostinta despre aceast fapt, deoarece lichidatorul numit trebuia sa notifice executorul, ori a comis un abuz.
bukinst a scris:

Galea Viorel a scris:

Problema e alta. Am mai avut un dosar executional cu acelasi debitor la acelasi executor. El ii dadea inainte cu sedintele de licitatii desi de un an societatea era in stare de insolventa.
Acum ca sunteti tot executor va e simplu sa dati sfaturi. dar tot ca intrebare > Nu era obligat executorul sa stie de intrarea in insolventa a societatii si sa nu mai organizeze licitatii pentru vanzarea activelor ?

Domnul executor are dreptate.Daca este culpa dvs. nu cred ca aveti sanse sa va recuperati banii.
Puteti incerca dar parerea mea este ca nu veti reusi sa obtineti banii inapoi.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli necesare desfasurarii executarii ODA1 ODA1 Buna ziua, Avem un dosar de executare in care suntem creditori si in care i-am achitat executorului jumatate din suma ce reprezinta cheltuieli necesare ... (vezi toată discuția)
Executare silita mary6 mary6 Buna Ziua. Art. 1517 din NCCiv -Neexecutarea imputabila creditorului- isi are aplicabilitate si in executarea silita , in conditiile care creditorul nu ... (vezi toată discuția)
Se poate introduce o "actiune inpretentii" impotriva executorului judecatoresc? Manole Dumitru Manole Dumitru In cadrul procedurii executionale creditorul incheie cu executorul judecatoresc un Contract De Executare Silita cu specificarea termenului de finalitate a ... (vezi toată discuția)