avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare pe baza formularului A1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare pe baza formularului A1

Buna seara
Va rog daca ma poate ajuta cineva referotor la detasarea angajatilor pe baza formularului A1?
O firma cu sediul in Romania, detaseaza oameni pe baza formularului A1 oameni in Germania si Franta.
In Romania angajatul primeste salarul minim pe economie pentru care se calculeaza toate contributiile conform legislatiei Romane.
In Germania sau Franta ce trebuie platit?..... trebuie deschis punct de lucru acolo pentru a nu fi obligat sa platesti contributii?#-o
Multumesc mult pentru ajutor

Cel mai recent răspuns: AndreiLag , utilizator 09:19, 27 Mai 2014
1. Formularul A1 este emis de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale
Potrivit prevederilor legale în vigoare lucrătorii trimişi să lucreze în străinătate trebuie să dovedească caracterul de asigurat.
Prin formularul E 101 „Certificat cu privire la legislaţia aplicabilă“ se dovedeşte caracterul de asigurat al persoanei detaşate, astfel încît, o persoană să nu fie supusă în acelaşi timp ambelor legislaţii de securitate socială sau, să nu-i fie aplicată niciuna dintre cele două legislaţii. Lucrătorul care primeşte un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenţa la sistemul român de asigurări sociale.
Cererea pentru eliberarea formularului E 101 se completează de către angajator pentru unul sau mai mulţi salariaţi care vor fi detaşaţi şi se depune la C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice înainte de începerea perioadei de detaşare.

În vederea eliberării formularului E101 este necesar un dosar care trebuie să cuprindă certificatul de atestare fiscală din care să rezulte că angajatorul nu are datorii la bugetul de stat la data solicitării formularului, adeverinţă privind stagiul de cotizare realizat în ultimile 12 luni, emisă de casa judeţeană de pensii pentru fiecare angajat detaşat, ultima situaţie financiară a angajatorului, copie a certificatului de înregistrare fiscală, contractul individual de muncă înregistrat la I.T.M. pentru angajatul care urmează a fi detaşat, adeverinţă de la I.T.M. din care să rezulte numărul de salariaţi, certificatul constatator emis de O.N.R.C. în luna în curs contractul tradus încheiat între angajatorul din România şi angajatorul din statul de ocupare.

Vedeti si :
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

2. In cazul in care salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Aceste informatii trebuie sa se regaseasca in continutul unui act aditional la c.i.m.

3. Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

4. Asadar, pentru angajatii unei firme cu sediul intr-un stat membru ce-si detaseaza angajatii in baza unui contract comercial cu un partener dintr-un alt stat memembru, pe teritoriul acestuia din urma, exista trei exceptii ce permit plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta:
- posesorii formularului portabil A1

- muncitorii transfrontalieri
- muncitorii implicati in montajul unor piese/utilaje, etc - cu conditia ca perioada de montaj sa nu depaseasca 8 zile
Multumesc mult, parte din ele le cunosteam deja, dar pe mine ma intereseaza mai mult din punct de vedere contabil.

Ce va intereseaza d..p.d.v. contabil?
-trebuie deschis acolo: punct de lucru ,filiala sau sucursala
-pentru intocmirea statelor de plata se intocmesc conform legilor din tarile respective sau toate veniturile se impoziteaza conform legislatiei Romanesti
Referitor la punctul 3 cel mai favorabil pentru angajat este acolo, dar Francezul sau Germanul nici nu se gandeste sa intocmeasca asa ceva
Detasarea nu implica deschiderea unui punct de lucru/filiala / sucursala in Germania/Franta.

Detasarea lucratorilor romani in strainatate implica, orintre altele:
- incheierea unui acord intre societatea dvs si o societate din Franta/Germania pentru prestari servicii
- emiterea si comunicare deciziilor de detasare pentru salariatii romani.

Asa cum am mai spus, de durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.

Intr-adevar, d.p.d.v. salarial drepturile favorabile sunt cele de la angajatorul unde este detasat lucratorul roman.

Mare importanta o are contractul dintre cele doua societati. Acolo se pot stabili detaliile cu privire la salariazarea lucratorilor detasati.

Alte discuții în legătură

Detasare in ue clueorc clueorc Buna ziua, Daca un angajat al unei societati din Romania este detasat in UE pe o perioada de 1 sau 2 ani, in baza unui contract intre o societate din UE si ... (vezi toată discuția)
Formularul a1 C-Iulia C-Iulia Care sunt conditiile Obligatorii impuse unei firme pentru a aplica pentru formularul A1,Mai ales legat re TVA dar si restul. (vezi toată discuția)
Formular e 101 Chiriac Roxana Chiriac Roxana Buna ziua. Cunoaste cineva de unde se poate obtine formularul E 101 , care substituie A1??? (vezi toată discuția)