avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare al 13 lea salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare al 13 lea salariu

va rog un raspuns pentru urmatorul caz: am lucrat tot anul calendaristic 2008, inclusiv in ianuarie 2009 pana in data de 14 la o institutie bugetara. am plecat de acolo prin acordul partilor.
in martie 2009 s-a acordat al 13 lea salariu, dar eu n-am beneficiat de el.
se incalca legea?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:50, 18 Martie 2009
Bineinteles! Prima anuala este un drept al dvs. Formulati cerere si inregistrati-o la institutie.
Daca nu primiti raspuns sau, prin absurd, primiti raspuns negativ, contestati raspunsul la sectia de contencios-administrativ a tribunalului, conform Legii nr. 554/2004.
De obicei, acordarea celui de-al 13-lea salariu ramane la latitudinea managerului / patronului firmei respective in cazul in care salariatul a parasit locul de munca, indiferent daca a plecat cu acordul partilor / demisie / restrangerea activitatii.
Legea nu spune ca exista obligativitatea platii celui de-al 13-lea salariu.
Ioana-Iulica a scris:

De obicei, acordarea celui de-al 13-lea salariu ramane la latitudinea managerului / patronului firmei respective in cazul in care salariatul a parasit locul de munca, indiferent daca a plecat cu acordul partilor / demisie / restrangerea activitatii.
Legea nu spune ca exista obligativitatea platii celui de-al 13-lea salariu.


Stimata colega, era vorba despre o institutie bugetara, nu despre o firma iar institutiile bugetare au obligatia sa plateasca prima anuala.
corect, institutiile bugetare acorda cal 13-lea salariu..............dovada sunt eu............dupa 2 luni lucrate in 2007, la o inst. bugetara, primesc acum, martie 2009 adresa priv. cel de-al 13 lea salariu:D, pe care evident tb sa ma duc sa-l ridic.
sunt in aceeasi situatie cu initiatoarea topicului, am plecat la 1 ianuarie 2009 dintr-o institutie bugetara, deci ma asteptam sa beneficiez de salariul 13 corespunzator anului 2008, in care am lucrat integral.

raspunsul institutiei a fost:
- salariul 13 este inclus in bugetul pe 2009, iar eu nu mai sunt angajat in 2009..
(ce legatura are.. nu e problema mea) ?
- conducerea a decis !? sa nu se acorde la cei care au plecat, pe baza faptului ca salariul 13 este considerat de lege "premiu" anual, deci nu este obligatoriu sa se acorde (nu stiu care lege, probabil bugetul pe 2009)

as dori sa stiu daca pot ataca decizia in vreun fel si daca intr-adevar formularea de "premiu" nu lasa loc de interpretari. multumesc

Alte discuții în legătură

Al 13 lea salariu maryapop maryapop Exista vreo lege privind acordarea celui de-al 13 lea salariu? Sunt angajata de 3 ani la o companie, pe data de 30 noiembrie mi-am anuntat, pe cale verbala, ... (vezi toată discuția)
Al 13-lea salariu CRISDIDA CRISDIDA stie cineva sa-mi spuna care este temeiul legal potrivit caruia se calculeaza al 13-lea salariu pentru angajatii bugetari? (vezi toată discuția)
Al 13-lea salariu georgeta1 georgeta1 Buna ziua, Anul trecut am lucrat la o institutie publlica autofinantata din venituri proprii, pana la data de 01.10.2008.Ieri am aflat ca la aceasta ... (vezi toată discuția)