avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... al 13-lea salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

al 13-lea salariu

Buna ziua,
Anul trecut am lucrat la o institutie publlica autofinantata din venituri proprii, pana la data de 01.10.2008.Ieri am aflat ca la aceasta institutie a fost calculat al 13-lea salariu, eu nefiind luata in calcul, din lipsa de fonduri...fonduri care pentru ceilalti salariati exista! Cu ce drept poate angajatorul sa ma excluda de la plata acestui salariu?Exista vreo baza legala?Eu stiu ca acest al 13-lea salariu se acorda tuturor salariatilor in functie de numarul de luni lucrate conform Codului Muncii.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: georgeta1 , utilizator 12:10, 13 Februarie 2009
Nu au o baza legala, numai ca din pacate ei fac legea cum vor.Ei considera ca "nu avem fonduri" este legea pe care se pot baza in decizia lor.Oricum, puteti sa va adresati in scris, eventual printr-un avocat, conducerii institutiei si sa va cereti drepturile.
succes
Multumesc pentru raspuns.La aceasta unitate autofinantata din venituri proprii se poate aplica legea cum vor ei-adica cum li se dicteaza de catre o singura persoana, directorul?Adica pentru cei plecati in cursul anului 2008, nu sunt fonduri?

In legislatia muncii nu exista institutia "al 13-lea salariu". Este vorba de o prima (obisnuita sau exceptionala) care poarta, din inertie, acest nume.
Daca nu sunt stabilite in legi speciale sau contracte colective la nivel de ramura de activitate, criteriile de acordare a primelor sunt la latitudinea angajatorului, acesta stabilind impreuna cu sindicatul/reprezentanii salariatilor prin c. colectiv, regulament intern etc., critierile, modul si DATA de acordare al primelor, precum si salariatii indreptatiti sa primeasca aceste prime.
Inainte de a consulta un avocat, consultati legile speciale (daca aveti), contractul colectiv aplicabil si regulamentul intern.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
smeagull, utilizator
Totusi este vorba de o institutie publica si indiferent de sursa de finantare se acorda acest al 13-lea salariu.Nu e vorba de sindicat, c.colectiv, reg. intern s.a.m.d.Pur si simplu e vorba de vointa conducerii...La aceasta institutie nu se aplica Legea Bugetului de Stat?Chiar daca sunt autofinantati din venituri proprii.
Legea begetului de stat pe anul 2008 face referire la premiul anual (asa numitul al 13-lea salariu) ... plata premiului anual aferent anului 2008 pentru personalul din institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv pentru personalul aferent activitatilor de pe langa unele institutii publice finantate integral din venituri proprii, se efectueaza din prevederile bugetare pe anul 2009, incepand cu luna ianuarie 2009.
Prin urmare, toti salariatii din institutiile publice beneficiaza de acest drept proportional cu perioada lucrata.

Alte discuții în legătură

Baza legala pt retineri andreeaz andreeaz ce act normativ precizeaza faptul ca pentru premii, al 13 lea salar se retine cotele....si cum se calculeaza al 13 lea salar...se are in vedere doar salarul de ... (vezi toată discuția)
Al 13 lea salariu nedreptate nedreptate Rog respectuos sa ne comunicati cand se acorda al 13 salariu pentru unitatile penitenciare ? D-l Boc ne spune mereu ca nu s-a aprobat bugetul, dar salariul ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale dupã demisie. auraș auraș Pînă pe 8 decembrie 2008 am lucrat pe postul de guard în aparatul contractual al unei primării.Tot ce aș dorii să știu este dacă am dreptul la ... (vezi toată discuția)