avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii baza legala pt retineri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

baza legala pt retineri

ce act normativ precizeaza faptul ca pentru premii, al 13 lea salar se retine cotele....si cum se calculeaza al 13 lea salar...se are in vedere doar salarul de incadrare? precizez ca lucrez in administratia locala si pe langa salarul de incadrare mai am un spor de 10 % calculator si 2 % fond de premiere . multumesc pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: V Ioana-Iulica , Consilier juridic 12:26, 16 Martie 2009
Legea bugetului nr.486 pe 2006, in care, la articolul 26 alin. (1) "Plata premiului anual aferent anului 2007 pentru personalul din instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv pentru personalul aferent activităţilor de pe lângă unele instituţii publice finanţate integral din venituri proprii, se efectuează din prevederile bugetare pe anul 2008, începând cu luna ianuarie 2008"; La acelasi articol, alin.(2) "Din prevederile bugetare aprobate pentru anul 2007 instituţiile publice prevăzute la alin. (1) asigura plata premiului anual aferent anului 2006".
Pentru stabilirea premiului anual (al 13-lea salariu) se iau in calcul, urmatoarele componente ale veniturilor -LUNARE-: salariul de baza pe perioada lucrata, inclusiv in perioada concediului de odihna; + salariul de merit + indemnizatia de conducere, + spor de calculator + spor de premiere etc. (daca este cazul).
In functie de specificul fiecarei activitati (administratie, invatamant, cercetare, medicina etc) in salariul de baza pot aparea si alte sporuri.
Se face totalul pe luna apoi se imparte la 12 luni (chiar daca angajatul a lucrat mai putin de 1 an).
Valoarea rezultata este valoarea bruta a premiului anual (a celui de-al 13-lea salariu).
Pentru cel de-al 13-lea salariu se face stat de plata care este document care se ataseaza la casa, apoi se insumeaza primele cu salariul realizat in luna platii acestora pe statul de plata "total" sa-i spun. Pentru cei care nu mai sunt salariatii societatii in momentul platii se poate face un stat de plata separat iar sumele platite se vor trece in fisa fiscala a salariatului plecat in cursul anului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al 13-lea salariu CRISDIDA CRISDIDA stie cineva sa-mi spuna care este temeiul legal potrivit caruia se calculeaza al 13-lea salariu pentru angajatii bugetari? (vezi toată discuția)
Al 13-lea salariu papiu papiu din cate stiu eu ,al13-lea salar trebuia sa eie prevazut,si a fost,in bugetul pe 2008.de ce declara dn.Pogea ca e un efort bugetar?V-as ruga sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale dupã demisie. auraș auraș Pînă pe 8 decembrie 2008 am lucrat pe postul de guard în aparatul contractual al unei primării.Tot ce aș dorii să știu este dacă am dreptul la ... (vezi toată discuția)