Buna ziua! Sotul meu a mers si s-a intalnit la notar cu unchiul si matusile pentru a dezbate succesiunea dupa bunicii paterni, el fiind mostenitorul tataului sau defunct. Bunicii sotului au in proprietate teren agricol si intravilan impreuna cu o casa construita. Ceilalti mostenitori au confirmat ca nu au nicio pretentie vis-a-vis de terenul intravilan si casa, ca renunta la acest drept si vor sa-si ia doar partea care li se cuvine din terenul agricol. Sotul meu a fost singurul care a sustinut ca nu renunta la terenul intravilan si casa, ca vrea sa primeasca intergral ce i se cuvine si atunci a fost apostrofat de una dintre matusile sale, reprosandu-i ca nu are tatal sau decedat(fratele matusii , de altfel) niciun drept asuptra terenului intravilan si a casei. Deranjat de abordarea matusii, sotul a refuzat sa mai ia parte la succesiune si a plecat spunand ca numai in momentul in care il vor despagubi pt casa si teren intravilan, atunci va fi de acord sa semneze ....La ce anume sa se astepte acum, cum trebuia procedat? Pot ei sa imparta doar terenul agricol si sa-l excluda din calcul pe sotul meu, se putea face asta fara el? Este nevoie de semnatura sotului si in cazul impartirii doar a terenului agricol? Multumesc!
Buna ziua,
De principiu, renuntarea este LA TOT sau LA NIMIC!
Se poate ajunge la o lotizare in care cei care nu iau din partea de intravilan sa solicite din extravilan mai mult sau, asa cum solicita sotul dumneavoastra, sa se imparta fiecare lot in parti egale.
Daca nu vrea sa se inteleaga pe cale amiabila sa se duca la notar si sa-i solicite, in scris, sa nu dezbata succesiunea fara el si sa se adreseze instantei pentru dezbatere.
Tot de principiu, succesiunea nu se poate dezbate decat in prezenta tuturor mostenitorilor sau a reprezentantilor acestora imputerniciti cu imputernicire notariala.
av. Gabriel Klein Kritescu