avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sanctiune sau dosar cercetare penala pentru neafisare ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sanctiune sau dosar cercetare penala pentru neafisare preturi la chiosc alimentar.

Am un chiosc alimentar, statut PFA. In urma cu 3 luni, 3 agenti ai politiei locale au fost in control la chioscul alimentar pe care-l detin. Pentru ca au gasit 3 produse care nu aveau pretul afisat ( era luni dimineata si nu facusem receptia produselor luate cu o zi in urma, duminica-Metro), mi-au luat N.I.R.-ul cu ei la politie, n-au consemnat in Reg. Unic de Control, si mi-au cerut sa vin si eu intr-o jumatate de ora la politie ptr. intocmire p.v. Am dat o declaratie si mi s-a intocmit un p.v. cu amenda de 2000 lei ptr. fapte prev. art. 1-h din legea 12/1990. Am platit in 48 ore suma de 1000 lei.
Acum, azi, dupa 3 luni, m-au vizitat din nou sa-mi aduca la cunostinta ca am de platit prejudiciul consemnat atunci, adica suma de 4,54 lei. Am fost de acord, m-am dus la pol. si i-am dat suma unui agent care mi-a dat o dovada in care scrie " Astazi, in continuarea cercetarilor efectuate in dosarul de cercetare penala nr..., privind pe numitul..., cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii prev. si ped. de art. 35 din Legea 22/1969, am procedat la ridicarea de la susnumitul a sumei de 4,54 lei reprezentand plusul creat in gestiune de catre acesta, in vederea acoperirii prejudiciului."
Sunt, cel putin, nedumerit: poate sa-mi spuna cineva cam ce inseamna asta?
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 11:05, 14 August 2013
Politia locala nu poate verifica actele unei societati, singura care este atribuita si poate verifica este politia economica si asta atunci cand se face obiectul unui dosar penal, nu aveau nici un drept sa va amendeze pentru plus de gestiune, atat timp cat dvs spuneti ca nu ati reusit sa faceti receptia produselor, si nu se poate numi + de gestiune daca ati avut actele doveditoare nu aveau ce sa va faca, prin lege aveti dreptul sa tineti contabilitatea societatii cu pana la 30 de zile in urma, cu atat mai mult cu cat nu sau trecut nici in reg unic de control, este un abuz din partea lor, iar eu daca as fi in locul dvs m-as indrepta cu o plangere penala de toata frumusetea impotriva celor 3 pentru abuz in serviciu. STIMA
Multumesc ptr. raspuns. Stiu ca este un abuz ptr. ca (v. comentariile anterioare), unul dintre ei cu 4 zile inainte a trecut si mi-a pus in vedere ca trebuie sa-mi dotez chioscul cu un sistem de alarma, cu o firma specializata, autorizata de pol. Spunandu-i ca nu este in lege aceasta obligativitate, ca am grilaje, incuietori, etc., au venit de data aceasta 3 agenti, cum ar veni, sa-mi arate ei mie, m-au amendat 2 000 lei ptr. lipsa sist. alarma (am facut plangere), plus controlul si amenda mentionata mai sus.
Poate i-a deranjat si faptul ca, la politie, dorind sa-mi scrie, unul dintre ei- seful lor, declaratia, am cerut sa o scriu eu, cu ce am considerat, mentionand ca au luat cu ei si N.I.R.-ul. In timp ce scriam declaratia mi-a spus ca ma face el sa-mi inchid magazinul. Eu ce pot face, vin numai cate 3, iar eu n-am macar un martor. Din cate stiu, au drept de control, daca ai preturile afisate, si-am inteles amenda de 1000 lei, oricand te poate vizita si sa gaseasca un pret dezlipit, cazut,..Sa inteleg ca, pe langa amenda data, mi-au deschis si un dosar de cercetare penala?
Nu au de ce sa iti fac dosar penal, eu daca as fi in locul tau, as cere in instanta printr-un avocat anularea procesului verbal de amenda si fii sigur ca vei castiga deoarece si-au depasit atributiile, cu atat mai mult cu cat te-au si amenintat ceea ce inseamna ca au ceva personal cu tine, si nu esti obligat sa semnezi nimic daca nu esti de acord si poti scrie la mentiuni ceea ce te-a nemultumit referitor la control si dupa sa semnezi.
Poate mai puteti sa-mi fiti de ajutor, ma tem ca n-am fost inteles intr-u-totul. Amenda la art.1,h din legea 12/1990 - neafisare pret, am platit-o, din urmatoarele considerente: - nu stiam ce au drept de control; - desi aveam preturi puse, n-am dorit sa ma pun cu ei, gandind ca oricum imi gasesc ei ceva..; - luind N.I.R.-ul cu ei la politie, unde am fost chemat sa dau declaratie, factura ce justifica provenienta produselor (niste mere si cartofi) pentru care nu facusem receptia N.I.R., ramasese la chiosc; - desi am platit amenda ptr. neafisare pret, acestea erau afisate, evident la val. cu 0,5 lei mai mare ptr. ultima factura, fata de factura anterioara, pentru care facusem receptia. De aici au calculat ei acel prejudiciu de 4,54 lei.
Poate imi dati un raspuns, de ce au venit dupa 3 luni dupa acea dovada si sa le dau 4,54 lei? Cred ca nu trebuia sa dau acei bani si sa semnez acea dovada!
Acum, inteleg din textul dovezii aratat la prima postare, politia a intocmit un dosar de cercetare penala, cu trimitere la art. 35 din lg. 22/1969. Sa inteleg ca au de gand sa ma viziteze mereu pentru a mai aduna probe la dosar, daca gaseste nereguli?
Trebuia sa ma anunte daca am deschis un dosar de cercetare penala? Pot cere anularea acestuia, aratandu-le factura care dovedeste provenienta produselor si pe care nu le-am aratat-o in timpul controlului - de fapt asta trebuia sa-mi ceara, nu sa plece cu N.I.R.-ul!
De fapt, ce au ei drept de control? Stiu ca sunt pusi de cineva, amenintarea lor n-o pot dovedi, eu am fost singur, ei trei! Daca mai vin si nu am un martor, sa chem un martor in preajma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drept de control au agentii locali de politie intr-un magazin satesc? Doru Radu Doru Radu Buna ziua, 3 agenti ai politiei locale au venit in chioscul alimentar personal, statut PFA, mi-au pus in vedere sa-mi instalez sistem de alarma in 30 zile, sa ... (vezi toată discuția)
Sistem alarma obligatoriu mic magazin satesc Doru Radu Doru Radu Buna ziua, Am un chiosc alimentar, 12 m2, zona rurala. M-a vizitat politia si mi-a pus in vedere sa-mi instalez un sistem alarma, cu firma specializata, ca ma ... (vezi toată discuția)
Contabilitate promotie 1+1 vuvuzela vuvuzela Conduc evidenta contabila la un magazin cu amanuntul si nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: de la un furnizor am doua facturi: 1. Prima ... (vezi toată discuția)