avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare paternitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare paternitate

Dupa 25 ani de la divort am aflat ca de fapt nu eu sunt tatal copilului nascut in timpul acestei casatorii. Deoarece legal eu ii sunt tata, ce pot face pentru anularea acestei paternitati si eliminarea sa ca mostenitor rezervatar? Atat fosta sotie cat si eu, dupa divort, ne-am refacut casnicia.
puteti deschide un proces de anulare a paternitatii si problema este rezolvata.
Testul ADN este foarte util in acest caz pentru stabilirea paternitatii si pentru evitarea unor complicatii.
Daca doriti eliminarea copilului din timpul casniciei in calitate de mostenitor rezervatar, trebuie sa faceti dovada cu test ADN ca copilul respectiv nu este al dvs. si sa cereti in instanta anularea paternitatii, respectiv inlaturarea acestuia de la mostenire. Trebuie facuta dovada ca dvs. nu ati stiiut de acest lucru si ca erati convins ca acel copil a fost al dvs.
Codul familiei:

Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
Cine cere efectuarea testului ADN? Actiunea in instanta, mai poate fi formulata dupa 30 ani de la nasterea copilului?
Sansele sunt mici spre nule... Cine va crede ca e cu neputinta ca dv. sa fiti tatal copilului in conditiile in care nu v-ati dat seama de aceasta imposibilitate timp de 30 de ani... Ca sa nu mai spun ca a trecut si rastrecut termenul... nu vad motive de repunere in termen...
E chiar stupid sa credem asa ceva...

Copilul insa ar avea sanse de a obtine o hotarare pe tagada, avand in vedere hotararea CC nr. 755 din 2008 si modificarile Codului familiei prin legea 288. Actiunea lui ar fi imprescriptibila...
La fel a mamei, insa consider ca mama a pierdut calitatea procesuala activa la majoratul fiului.

Alte discuții în legătură

Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Paternitate iriza iriza am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)