avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariata insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariata insarcinata

buna ziua. o angajata mi-a adus o adeverinta de la medicul de familie in care se zice ca este insarcinata? ce trebuie sa fac eu ca angajator: sa anunt ITM-ul? sa-i reduc programul de munca?
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:07, 18 Martie 2009
Luati legatura cu medicul de medicina muncii care deserveste unitatea dvs. si acesta stie ce sa faca. Va constata daca locul de munca prezinta dificultati pentru salariata gravida, va dispune, daca e cazul, schimbarea acestuia pe perioada graviditatii, va tine sub observatie salariata gravida etc.
asa dupa cum v-a spus si stimabilul nostru coleg, daca gravida lucreaza in conditii grele, trebuie schimbat locul de munca sau redus programul de lucru.Angajatorul trebuie sa anunte si ITM de acest lucru.
Se instinteaza ITM cu privire la faptul ca in societate este o salariata gravida.
Salariata trebuie sa depuna la RU odata cu notificarea si o anexa completata de medicul de specialitate sau de familie in care sunt trecute date cu privire la sarcina si indicatii medicale. Medicul de medicina muncii va evalua riscul locului de munca detinut de catre salariata si va da indicatii cu privire la protejarea salariatei. Indicatii de genul - daca are o munca statica, lucreaza satand pe scaun va avea dreptul la pauza intr-un intreval mai mic: ex: la 1/2 ora se poate ridica si plimba, sau daca lucreaza in picioare se poate aseza pe scaun si angajatorul trebuie sa sigure un scaun in apropiere pentru ca salariata sa se poata odihnii. In cazul in care munca pune in pericol sarcina poate fi schimbat locul de munca cu mentinerea drepturilor salariale avute in prezent.
Acest document se pastreaza atasat la dosarul salariatei.
D-l Viorel,

va sugerez sa cititi si raspunsurile pe care le-am primit eu tot pe aceasa tema. Cred ca v-ar fi de folos:

www.avocatnet.ro/content/for...

Ca o recapitulare scurta ar fi:

1 instiintare scrisa din partea angajatei + certificatul medical care atesta;
2. medicina muncii si recomandarile lor (modificare conditi de lucru, etc);
3. instiintare ITM;
4. concediu maternitate (cu regulile aferente si care va priveste direct)
5. conced ingrijire copil, concediu pe care sunteti obligati sa il acordati insa angajta se va ocupa de acte, etc; d-voastra ii veti elibera doar ce va cere)

Cateva lucruri: asigurati confidentialiatea faptului pana cand doreste angajata, faceti toti pasii de mai sus si acordati-i drepturile pentru ca va castiga, daca nu faceti asta.

Mai sunt multe detalii ale conced de materninate, ingrjire, intorcerea la lucru, drepturile aferente insa cred ca sunt suficiente cele de mai sus pentru inceput.
multumesc pentru raspunsuri.
mai am o intrebare: daca salariata mai lucreaza part-time la o alta firma din grup, trebuie sa intocmesc 2 dosare pt medicina muncii si itm? sau doar 1 dosar pt functia de baza?
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
Vioreld, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatie in calitate de angajator corinuta corinuta Buna ziua! As dori sa aflu care este obligatia mea in calitate de angajator in momentul in care sunt anuntat in scris de o salariata de starea ei ... (vezi toată discuția)
Relocare alt oras salariata gravida oana_oradea oana_oradea Buna! As avea si eu o problema. Sunt gravida in 3 luni , fapt despre care angajatorul a fost instiintat, si am primit o instiintare din partea angajatorului ... (vezi toată discuția)
Sunt însărcinată și am contract de muncă la două societăți. trebuie să depun dosare la medicina muncii și la itm pentru ambele locuri de muncă? andreeahategan andreeahategan Buna ziua, sunt angajata la doua societati, una cu durata de 8 ore/zi si cealalta cu durata de doua ore/zi. Sunt insarcinata in 13 saptamani si 3 zile ... (vezi toată discuția)