avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod civil

Buna ziua,

As dori sa stiu daca modificarile aduse noului cod civil cu privire la "raporturile dintre parinti si copii lor minori" aduc ceva nou si daca imbunatatesc cu ceva relatiile cu minorii pentru parintele divortat caruia nu i-a fost incredintat copilul ( tatal evident). Stiu ca cei avizati cunosc textul insa il voi atasa pentru o mai buna explicatie pe "text". Cum se interpreteaza art 412 si 413 care pe care se exclude si care sunt motivele pt care nu se pleaca in decizie de la art 412. Va multumesc anticipat.

§4. Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
Art.411 - (1) Instanţa tutelară hotărăşte, o dată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psiho-socială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie, dispoziţiile art.281 fiind aplicabile.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Art. 412 – După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte


Art. 413 - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia sau la căsătoria acestuia.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
Art. 414 – (1) În mod excepţional, instanţa tutelară poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită numai drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau revin unuia dintre ei.

Locuinţa copilului după divorţ
Art.415 – (1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa tutelară stabileşte, o dată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

Drepturile părintelui separat de copil
Art. 416 - (1) În cazurile prevăzute de art.415, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor, au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa tutelară decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art.281 fiind aplicabil.

Stabilirea contribuţiei părinţilor
Art. 417 – (1) Instanţa tutelară, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
(2) Dispoziţiile Titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
Art. 418 - În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa tutelară poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori în alte cazuri
Art. 419 – În cazul prevăzut de art. 309 alin.(2), instanţa hotărăşte asupra raporturilor dintre părinţi şi copiii lor minori, dispoziţiile art.411-418 fiind aplicabile în mod corespunzător.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:45, 19 Martie 2009
Am pus si eu o intrebarare asemanatoare, dar din diverse motive nu am primit raspunsuri.

Asa cum vad eu lucrurile , fara a fi specialist in domeniu, noul cod, schimba aproape radical , efectele divortului asupra relatiilor dintre parinti si copii, cel putin la nivel legislativ, ca la nivelul practicii judiciare......

Termenul de "incredintare" pe care il folositi dumneavoastra , nu mai exista , a fost inlocuit cu "autoritate parinteasca".
Daca vechiul cod civil obliga instantele sa incredinteze minorii spre crestere si educare unui singur parinte, noul cod prevede ca "autoritatea parinteasca " sa revina ambilor parinti, si, doar in cazuri exceptionale si din motive temeinice, autoritatea parinteasca va fi exercitata de un singur parinte.
Practic nu mai exista baza legala pentru un parinte de solicita minorul spre crestere si educare.

Ca o similitudine cu ce se intampla acum , cand copiii sunt incredintati in 95% din cazuri mamei, dupa intrarea noului cod in vigoare, probabil ca in 95% din cazuri , se va stabili , autoritatea parinteasca comuna, si domiciliul minorului la mama, numai ca mama nu se va mai putea opune implicarii tatalui in viata minorului, tinand cont de interesele ei personale, mai ales ca, tot noul cod civil, de la articolele 500 si urmatoarele pana la 524 , defineste notiunea de "autoritate parinteasca".

"Programul de vizitare" , al parintelului care a fost separat de copilul lui (adica parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic) , probabil va fi o mostenire a actualei practici judiciare si anume 2 weekend-uri pe luna....
Insa asa cum e definita autoritatea parinteasca, practic contactul ambilor parinti cu copiii lor va fi zilnic, fara ca unul dintre parinti sa mai poata restrictiona acest lucru.

Pareri neavizate....ramane de vazut ce va fi..poate primim si pareri ale specialistilor....

Pentru cei interesati, noul cod civil aprobat de guvern il gasiti aici:
[ link extern ]
Multumesc de raspuns. In principiu am inteles si eu acelasi lucru. Doream parerea unui specialist pentru o interpretare cat mai avizata. Si cred ca ar fi momentul ca avocatii sa isi indrepte atentia mai mult catre tati sau dupa caz si mamelor defavorizate de actualele practici (chiar daca sunt in numar foarte mic), pentru ca reprezinta un potential financiar foarte mare. Cu cat mai multe cazuri rezolvate in acest sens cu atat ne vom apropia mai mult de o situatie de normalitate in divorturile ce implica minori si relatiile acestora cu ambii parinti.
Asa ca asteptam cat mai multi avocati sa participe la aceste discutii.

Pana ce va intra in vigoare noul cod vi se vor face copilasii maricei, unii chiar majori. (va intra in vigoare la data ce va fi prevazuta in legea pentru punerea lui in aplicare... si dupa vreo cateva amanari bune pe care le prevad).
Am aproape 10 ani de practica si nu ma pot lauda ca am priceput toate nuantele actualului cod, pe marginea caruia au curs multe rauri de cernela in cei peste 100 de ani de interpretari si rasinterpretari.
Daca voi credeti ca pe-asta nou l-am citit azinoapte si sunt gata sa emit pareri ...avizate, va-nselati amarnic.

Si apoi, si daca l-as citi vreo 6 luni tocind pe el un set de creioane colorate, tot are sa mi sa para ca un articol poate fi interpretat si altfel in functie de speta pe care o am in cap atunci cat mai citesc un articol a N-a oara.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
romascanu, moderator
Tot ce se poate.....codul asta e supus dezbaterilor de prin 2004.....intre timp unii copilasi au devenit majori.....
Nu cred ca acest guvern isi va termina mandatul fara sa puna in aplicare noile coduri.
Tinta de 1 ian 2010 nu va fi antinsa dar , 1 ian 2012 e totusi o data realista.

Codul asta, cel putin in zona familiei , este preluat din codul francez. Probabil ca acolo exista de mult o jurisprudenta formata pe baza lui , mai ales in materie de divort si efectele lui asupra relatiilor parinti copii.
Nuantat sau nu, in curand nici o instanta nu va mai putea spune ca un parinte este mai parinte decat altul. S-a inlaturat astfel o mare nedreptate.

Instantele nu au timp sa "inteleaga" , ele trebuie sa aplice. Noi ceilalti, nuantam si incercam sa intelegem...si timpul trece, hotararile incep sa curga in baza articolului X din codul civil.....inteles sau nu....

Da, probabil ca mai avem de asteptat un an doi, trei, dar pentru noi, tati oropsiti de pana acum, este ca un decret de gratiere, stim ca s-a dat si suntem fericiti asteptandu-i efectele.

Sigur ca, pentru unii efectele pot fi mult mai rapide, acolo unde mamele copiilor lor, inteleg ca , revenirea zilnica a tatalui in viata copilului nu e decat o chestiune de timp, si pot aplica inca de pe acum "autoritatea parinteasca comuna", pentru ca nu-i asa , asta este cu adevarat interesul superior al copilului.

Si, sigur ca, pentru un an, doi , trei, instantele vor contiuna sa imparta dreptatea aplicand legea care spune ca interesul superior al minorului este sa ii fie crescut si educat de un singur parinte......si asta pentru ca vor exista inca suficienti "parinti" care vor forta mana instantelor ca sa obtina cat le mai permite timpul incredintarea unica, in detrimentul unei intelegeri care sa simuleze prevederile noului cod.

In fine, eu mi-am spus parerea despre ce am inteles din noul cod, citindu-l pe diagonala din perspectiva unui neavizat, si daca doriti sa va exprimati punctul de vedere citindu-l tot pe diagonala, pentru mine va fi o parere avizata.

Art. 412 – După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
Art.415 – (1) ....., instanţa tutelară stabileşte, o dată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
Art. 413 - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

Pot sa pun pariu ca (la inceput, macar de dragul noutatii codului civil) se va intampla cam asa:
La divort instanta va da cu barda: autoritate comuna ...locuinta la X (si va rasufla usurata de balciul incredintarii, bifand si "celeritatea").

La vreo 6 luni de la divort, dupa ce se-alege prafu' din autoritatea asta comuna (pentru ca cine nu e in stare sa se inteleaga omeneste acum nu se va intelege nici atunci) o sa apara si "motivele intemeiate" pentru exercitarea ei numai de catre unul din parinti.
Adica dintr-un proces am facut 2, doar dintr-un condei.

Ba chiar am putea sa strecuram printre ele si un al treilea (acela care va rezolva o "neintelegere intre parinti" potrivit art 416, asta asa ca sa mai stangem ceva la catastiful "motivelor intemeiate" pentru a cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de unul dintre parinti).

Cam asa il vad eu citit pe diagonala. (si pe ...sarite-lea, pentru ca, daca ati observat am inversat un pic ordinea articolelor citate).
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)