Am pus si eu o intrebarare asemanatoare, dar din diverse motive nu am primit raspunsuri.
Asa cum vad eu lucrurile , fara a fi specialist in domeniu, noul cod, schimba aproape radical , efectele divortului asupra relatiilor dintre parinti si copii, cel putin la nivel legislativ, ca la nivelul practicii judiciare......
Termenul de "incredintare" pe care il folositi dumneavoastra , nu mai exista , a fost inlocuit cu "autoritate parinteasca".
Daca vechiul cod civil obliga instantele sa incredinteze minorii spre crestere si educare unui singur parinte, noul cod prevede ca "autoritatea parinteasca " sa revina ambilor parinti, si, doar in cazuri exceptionale si din motive temeinice, autoritatea parinteasca va fi exercitata de un singur parinte.
Practic nu mai exista baza legala pentru un parinte de solicita minorul spre crestere si educare.
Ca o similitudine cu ce se intampla acum , cand copiii sunt incredintati in 95% din cazuri mamei, dupa intrarea noului cod in vigoare, probabil ca in 95% din cazuri , se va stabili , autoritatea parinteasca comuna, si domiciliul minorului la mama, numai ca mama nu se va mai putea opune implicarii tatalui in viata minorului, tinand cont de interesele ei personale, mai ales ca, tot noul cod civil, de la articolele 500 si urmatoarele pana la 524 , defineste notiunea de "autoritate parinteasca".
"Programul de vizitare" , al parintelului care a fost separat de copilul lui (adica parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic) , probabil va fi o mostenire a actualei practici judiciare si anume 2 weekend-uri pe luna....
Insa asa cum e definita autoritatea parinteasca, practic contactul ambilor parinti cu copiii lor va fi zilnic, fara ca unul dintre parinti sa mai poata restrictiona acest lucru.
Pareri neavizate....ramane de vazut ce va fi..poate primim si pareri ale specialistilor....
Pentru cei interesati, noul cod civil aprobat de guvern il gasiti aici:
[ link extern ]