avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod civil

Buna ziua,

As dori sa stiu daca modificarile aduse noului cod civil cu privire la "raporturile dintre parinti si copii lor minori" aduc ceva nou si daca imbunatatesc cu ceva relatiile cu minorii pentru parintele divortat caruia nu i-a fost incredintat copilul ( tatal evident). Stiu ca cei avizati cunosc textul insa il voi atasa pentru o mai buna explicatie pe "text". Cum se interpreteaza art 412 si 413 care pe care se exclude si care sunt motivele pt care nu se pleaca in decizie de la art 412. Va multumesc anticipat.

§4. Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
Art.411 - (1) Instanţa tutelară hotărăşte, o dată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psiho-socială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie, dispoziţiile art.281 fiind aplicabile.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Art. 412 – După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Art. 413 - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia sau la căsătoria acestuia.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
Art. 414 – (1) În mod excepţional, instanţa tutelară poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită numai drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau revin unuia dintre ei.

Locuinţa copilului după divorţ
Art.415 – (1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa tutelară stabileşte, o dată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

Drepturile părintelui separat de copil
Art. 416 - (1) În cazurile prevăzute de art.415, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor, au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa tutelară decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art.281 fiind aplicabil.

Stabilirea contribuţiei părinţilor
Art. 417 – (1) Instanţa tutelară, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
(2) Dispoziţiile Titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
Art. 418 - În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa tutelară poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori în alte cazuri
Art. 419 – În cazul prevăzut de art. 309 alin.(2), instanţa hotărăşte asupra raporturilor dintre părinţi şi copiii lor minori, dispoziţiile art.411-418 fiind aplicabile în mod corespunzător.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:45, 19 Martie 2009
Nu stiu unde se afla exact problema dar aceasta exista.
Nu sunt deloc de acord cu ceea ce se intampla in prezent.
Cert este ( sau cel putin asa imi place sa cred) ca lucrurile se vor indrepta, in sensul ca tatii nu vor mai fi considerati niste nemernici fara a exista un motiv cel putin plauzibil si care sa fie dovedit prin probe.

Sunt foarte multe doamne judecatoare care judeca astfel de procese de dreptul familiei si e posibil ca acest lucru sa influienteze o judecata dreapta.Aceasta ar fi o problema.

O alta problema ar fi aceea ca se considera cum ca mama minorului se poate descurca si fara ajutorul tatalui la cresterea copilului.Aceasta sustinere este la fel de adevarata cum ar putea sa se descurce si tatal copilului in ceea ce priveste cresterea, educarea si ingrijirea minorului.Exista si astfel de cazuri, desi poate ca poate fi greu de crezut.

Cat priveste relatiile dintre tati si mame aceasta constituie o problema care ar trebui lamurita prin modalitati extrajudiciare.
Sicanarile ar trebui sa nu existe intrucat nu isi au rostul.Dar din pacate, inviata cotidiana acesta e un lucru care exista si nu poate fi inlaturat cu usurinta.Tine de mentalitate si de avantajele care exista, avantaje care se pot fructifica cu mare usurinta de catre mame.Practic, daca fac o sustinere aceasta e considerata adevarata chiar daca nu e fundata pe probe, ceea ce nu este tocmai corect din punct de vedere juridic.

Parerea mea este ca realitatile actuale, bazate pe studii phihologice vor aduce echilibru in ceea ce priveste exercitarea drepturilor parintesti.Si legea pare sa indice acelasi lucru.
Insa, ceea ce va urma nu putem prevedea cu exactitate intrucat viitorul este imprevizibil ( cel putin asa se spune)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)