avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitarea autoritatii parintesti conform noului cod civil

Buna ziua,

As dori sa stiu daca modificarile aduse noului cod civil cu privire la "raporturile dintre parinti si copii lor minori" aduc ceva nou si daca imbunatatesc cu ceva relatiile cu minorii pentru parintele divortat caruia nu i-a fost incredintat copilul ( tatal evident). Stiu ca cei avizati cunosc textul insa il voi atasa pentru o mai buna explicatie pe "text". Cum se interpreteaza art 412 si 413 care pe care se exclude si care sunt motivele pt care nu se pleaca in decizie de la art 412. Va multumesc anticipat.

§4. Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
Art.411 - (1) Instanţa tutelară hotărăşte, o dată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psiho-socială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie, dispoziţiile art.281 fiind aplicabile.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Art. 412 – După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte


Art. 413 - (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia sau la căsătoria acestuia.

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
Art. 414 – (1) În mod excepţional, instanţa tutelară poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită numai drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau revin unuia dintre ei.

Locuinţa copilului după divorţ
Art.415 – (1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa tutelară stabileşte, o dată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

Drepturile părintelui separat de copil
Art. 416 - (1) În cazurile prevăzute de art.415, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor, au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa tutelară decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art.281 fiind aplicabil.

Stabilirea contribuţiei părinţilor
Art. 417 – (1) Instanţa tutelară, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
(2) Dispoziţiile Titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
Art. 418 - În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa tutelară poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori în alte cazuri
Art. 419 – În cazul prevăzut de art. 309 alin.(2), instanţa hotărăşte asupra raporturilor dintre părinţi şi copiii lor minori, dispoziţiile art.411-418 fiind aplicabile în mod corespunzător.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:45, 19 Martie 2009
Scenariul dumneavoastra pare realist.

Cam asa mi s-a intamplat si mie cu primul meu telefon mobil....in primele luni de folosire, era o jucarie frumoasa, sunam in toate partile chiar fara motiv....apoi incet incet au aparut problemele....am vazut ca e mai complicat decat ma asteptam, ca intretinerea lui si convorbirile costa, ca nu folosesc nici 30 % din functionalitatile pe care le are......dar incet incet, depasind entuziasmul de inceput si pedicile, ridicate imediat ce m-am trezit........telefoul mobil a devenit ceva.....acum ma intreb oare a existat viata si inainte de telefon mobil?

Revenind la lucruri mai serioase, evident ca asa se va intampla , orice inceput e greu , dar pe masura ce lucrurile se vor aseza, precum si mentalitatile parintilor se vor schimba incet incet, abia atunci vom putea vedea cu adevarat efectele benefice ale noilor reglementari.

Acest tip de "custodie comuna" , este aplicat de mult timp in multe tari, si nu cred ca societatea veruneia din ele simte nevoia sa revina la custodie unica ca regula de baza.

Indiscutabil ca pentru un timp, parintele care se stie "protejat" de lege va face tot posibilul ca sa provoace neintelegeri , in virtutea inertiei dorind incontinuare incredintarea unica , si aici va trebui sa intervina instanta care ar trebui sa elimine neintelegerile provocate si artificiale, de cele reale, si sa nu mai dea senzatia ca protejeaza un anumit parinte....si atunci incet incet parintele respectiv , va intelege care este cu adevarat interesul copilului si va renunta la pornirile egoiste, vazand ca nu mai are sprijinul sistemului....si vor disparea aceste falsele neintelegeri.

Dar sigur ca toate astea se fac in timp si cu sacrificii....dar un inceput trebuie sa existe, chiar daca pe diagonala.

Eu nu stiu daca modificarile codului vor fi chiar substantiale.
E greu de spus.
Inca se mai face exercitiul democratiei si picioarele sunt inca amortite.
Dar, in timp cu siguranta ca lucrurile se vor rezolva.

avocat Claudiu Lascoschi
Modificarile codului sunt cele pe care initiatorul subiectului le-a postat in primul mesaj.
In ceea ce priveste efectele divortului asupra relatiiei parinte-copi , eu zic ca ele sunt substantiale.
Exercitiul autoritatii parintesti revine ambilor parinti, si numai in cazuri exceptionale unuia singur.
"Caz exceptional" nu inseamna neintelegeri intre parinti relativ la modul de exercitare a autoritatii parintesti .
In acest caz instanta va interveni pentru rezolvarea neintelegerii aprute, dar NU pentru restrangerea exercitiului autoritatii parintesti pentru unul din parinti.
Un mic exemplu : parintii nu se inteleg asupra scolii la care urmeaza sa invete coipilul . Un parinte vrea la o scoala cu predare in limba germana , altul la una cu predare in limba framceza.
Acest tip de neintelegeri sa rezolva in instanta, si chiar daca instanta va da dreptate unuia dintre parinti, aceasta nu inseamna ca celalalt pierde ceva din autoritatea parinteasca , care se va exercita incontinuare in comun.

Este o mare diferenta : aplanarea unei neintelegeri in instanta NU mai presupune restrangerea unor drepturi pentru unul dintre parinti. Neintelegerile erau provocate special pentru restrangerea drepturilor .
Cu noul cod vor intelege ambii parinti ca nu va mai fi posibil : vor provoca neintelegeri ca sa ajunga in instanta in ceea ce priveste, religia scoala, sanatatea, modul cum se imbraca copilul si multe altele, dar cand isi vor da seama ca dupa procese drepturile vor ramane aceleasi , in timp vor renunta , si se vor gandi la invariant la copil.

Cel putin la nivel legislativ , reprezinta un mare pas inainte , vom vedea insa la nivelul practicii judiciare cum va fi, insa lucrurile incep sa se aseze pe un fagas normal.....





Daca se va intampla precum a spus doamna Romascanu va fi un lucru minunat. Se va porni de la o relativa egalitate si ulterior daca unul dintre parinti va da dovada de lipsa de implicare i se vor putea "taia" din drepturi. Acum in schimb se pleaca de la ideea ca unul din parinti, si asta in cazuri fericite, are dreptul la 4 zile pe luna. Este aberant. Ulterior acel parinte care are contact cu copilul sau 4 zile pe luna va trebui sa demonstreze atasamentul copilului fata de el.....
Eu acum am un baietel de 1 an si 3 luni pe care il vad de 4 ori pe luna cate 3 ore. Si nu l-am putut lua acasa pana in prezent. Nu am stabilit la tribunal un program comun pt ca am convenit la o "autoritate comuna" si asa a fost vreo 6 luni. Nu pot nici macar sa ies nici macar pe strada in fata casei sotiei doar eu cu copilul meu. etc etc etc nu vreu sa va plictisesc sunt exemplele tipice. Ceea ce vreu sa spun este ca din cauza legii actuale sau mai exact a interpretarii ei actuale se intampla aceste lucruri. Ea stie ca nu am ce face. Daca ma duc in instanta voi castiga probabil aceleasi 4 zile cu un orar mai prelungit( ce folos atat timp cat este in locuinta ei), insa va putea sa sicaneze in continuare. Iar eu in tot acest timp trebuie sa dovedesc atasamentul copilului fata de mine. Cum? Atata timp cat el deja are un alt tata in preajma.
Consider ca tocmai avocatii interesati in procesele de divort ar trebui sa creada mai mult in aceasta posibilitate de modificare si mai ales de interpretare a legii. Ar reprezenta niste procese mult mai complexe chiar daca aparent toate ar pleca pe ideea de "autoritate comuna". Este ca acum cand procesele se incheie din "culpa comuna". Simplu. O noua lege mult mai precisa, ar face ca multi parinti sa se indrepte catre avocati simtind ca exista posibilitati de a castiga ceva. Acum insa? Va rog sa imi spuneti ce ati putea castiga dumneavoastra pentru mine in relatia mea cu fiul meu daca maine m-ati reprezenta? Poate un program de vizitare! E penibil, program de vizitare exista la spitale, la inchisori, nu la copilul tau.
Imi pare rau ca m-am abaut un pic de la subiect , insa ideea este ca in anul 2009 realitatea este cu totul alta si ea trebuie din pacate acceptata asa cum este. Ideea de familie (sot+sotie) este usor depasita din nefericire. Nu Romania a descoperit roata in aceasta privinta, sunt multe alte tari mai dezvoltate economic ca noi (pt ca asta este cauza progresul economic), care se afla in aceasta situatie de ani de zile. Ca atare au modificat codul pt a putea fi pliat pe realitatile existente.
Sa dea Dumnezeu ca legea sa fie spre custodie comuna, chiar daca va incepe sa-si faca efectele cand copilul meu va sti ca eu sunt un "nenea" care trece la doua saptamani pe la el, insa cu siguranta este un lucru bun care trebuie sa se intample pentru miile de copii care anual devin un cec in alb pentru parintii divortati.
Domnule RobertAlex , cum ati ajuns la cocluzia ca trebuie sa "demonstrati atasamentul"?
Nu veti obtine nimic prin asta.

Am deja 3 hotarari judecatoresti de la 3 instante diferite care au inteles clar atasamentul minorului fata de mine, si fiecare instanta a incercat sa "scape" intr-un fel ca sa zic asa . Uitati cum:

- prima instanta : se face ca nu vede atasamentul, si nu spune absolut nimic de el in motivare

- a doua instanta: evita sa pronunte "atasament si afectiune" dar incearca sa induca cumva ideea ca , copilul ma iubeste pe mine mai mult deaorece mama e mai severa inspre binele minorului , si eu il apar pe minor cand mama e mai severa, si atunci minorul ma iubeste mai mult

- a treia instanta : considera ca atasamentul si afectiunea nu se pot cuantifica si ca un copil are nevoie de dragostea egala din partea ambilor parinti , iar daca copilul este mai atasat de unul dintre parinti, s-a produs un dezechilibru, care afecteaza insusi relatia copil - parinte!

Mai am inca 2 instante in fata. Ele vor gasi alte formulari ca sa dea copilul mamei . Vor gasi.

Poate daca vreti sa demonstrati ceva , este ca dumneavoastra sunteti mama si fosta e tatal!
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
custodie.comuna, utilizator

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)