M-am mutat cu chirie intr-un apartament in care am stat 2 saptamani si apoi am renuntat. Proprietarul a incheiat contract la internet a doua zi dupa ce m-am mutat. Pentru o luna respectiva am platit chiria integral plus toate cheltuielile. Problema este urmatoarea: proprietarul refuza sa-mi dea banii pe i-am lasat drept garantie (100 euro) fiindca, sustine el, trebuie sa plateasca internetul pentru 1 an (nu-l poate rezilia mai devreme de 1 an) deoarece actualul chirias nu are nevoie de internet. Eu consider ca nu e normal sa platesc un serviciu de care nu beneficiez. Ce pot sa fac? Nu am apucat sa fac contrat de chirie, sa intru in legalitate. Va rog sa ma jutati! Multumesc!
Pentru raspuns la obiect precizati concret daca dvs la incheierea contractului de locatiune ati solicitat asigurarea facilitatii existentei de conexiune internet,respectiv proprietarul spatiului sa incheie contract
Aveti incheiat document la momentul avansarii garantiei ?
Daca dvs ati solicitat aceasta facilitate,contractul cu operatorul de cablu se incheie pe minimum 1 an de zile,eventuala reziliere anterior datei contractual convenita putand a se realiza numai cu plata daunelor
In situatia in care ati locuit faptic in domiciliul respectiv fara insa a detine contract de locatiune legal incheiat,este dificil sa probati circumstantele incheierii contractului de net
Daca apreciati util si necesar puteti formula actiune impotriva proprietarului,dar in lipsa contractului de locatiune care sa contina clauze concrete,va fi dificil sa va sustineti si sa va probati punctul de vedere si pretentia restituirii garantiei
Nu am semnat niciun contract. A fost doar o intelegere verbala. La intelegere au fost prezente inca 2 persoane: sotia proprietarului si un prieten de-ai mei. Am locuit 2 saptamani acolo si am acceptat sa platesc chiria (destul de mare, de altfel) doar daca-mi asigura conexiune la internet.
Multumesc pentru raspuns. Va rog frumos sa-mi sugerati o solutie
Dvs ati incurcat proprietarul de 2 ori: o data ca ati inchiriat pe un an si dupa 2 saptamani ati renuntat (proprietarul respectiv poate ca a renuntat la alti potentiali chiriasi pentru Dvs. Acum trebuie sa reia intreaga procedura, sa piarda timpul, etc). A doua oara ati cerut internet, proprietaruul s-a conformat, s-a abonat iar Dvs va razganditi dupa 2 saptamani. Dupa parerea Dvs cine ar trebui sa plateasca aceasta paguba? Are acesta vreo vina ? Ar fi o solutie sa gasiti un alt apartament unde sa preluati acel contract de internet si sa beneficiati intr-un fel de suma retinuta.
Apreciez raspunsul dumneavoastra insa apartamentul nu a fost inchiriat pentru 1 an (doar contractul pentru internet a fost incheiat pe 1 an, inteleg ca e perioada minima pe care poate incheia) ci pe termen nelimitat. Pe de alta parte am stat 2 saptamani si i-am platit proprietarului chiria pentru toata luna. De altfel, si-a gasit un nou chirias care ar trebui sa plateasca toate cheltuielile, nu-i asa?
Ati inchiriat fara contract scris, inregistrat la finante..., adica prin intelegere verbala. Tot asa prin intelegere verbala trebuie sa incheiati conflictul. Mai discutati cu proprietarul, mai lasti de la dumneavoastra si intelegeti-va pentru ca neavand acte doveditoare ca i-ati dat bani, ca ati platit pentru o perioada, pentru internet sau altceva, nu aveti cum sa actionati in instanta.