avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reprezentarea mamei într-un proces de cãtre fiul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reprezentarea mamei într-un proces de cãtre fiul sãu ce este cadru militar

Bună ziua!
Vă rog îmi puteţi răspunde dacă, fiul meu ce este licenţiat în drept şi este angajat -cadru militar-mă poate reprezenta într-un proces ce îl am pe rol?
Cel mai recent răspuns: luciana468 , utilizator 13:36, 1 August 2013
C.P.Civilă (nou, din 15 feb.2013)
Art. 13
Dreptul la apărare
(1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) Părţile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condiţiile legii. În recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepţia situaţiei în care partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licenţiată în drept.
(3) Părţilor li se asigură posibilitatea de a participa la toate fazele de desfăşurare a procesului. Ele pot să ia cunoştinţă de cuprinsul dosarului, să propună probe, să îşi facă apărări, să îşi prezinte susţinerile în scris şi oral şi să exercite căile legale de atac, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.
(4) Instanţa poate dispune înfăţişarea în persoană a părţilor, chiar atunci când acestea sunt reprezentate.

Art. 83
Reprezentarea convenţională a persoanelor fizice
(1) În faţa primei instanţe, precum şi în apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor.
(2) În cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept.
(3) La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 13 alin. (2).
(4) În cazul contestaţiei în anulare şi al revizuirii, dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător.

Art. 85
Forma mandatului
(1) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică dată mandatarului care nu are calitatea de avocat se dovedeşte prin înscris autentic.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi consemnată în încheierea de şedinţă, cu arătarea limitelor şi a duratei reprezentării.
(3) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau persoană juridică dată unui avocat ori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.

Mulţumesc frumos pentru cadrul lregal ce mi l-aţi comunicat, dar am specificat faptul că este cadru militar.
Are voie să vină în instanţă să mă reprezinte?
eu am încercat să lămuresc esențialul.Subsidiarul, sună cam așa : potrivit Regulamentelor militare, militarii (la modul general, loc unde se include și fiul dvs.) NU TREBUIE să se implice-n politică, afaceri orice alte situații care le-ar putea aduce atingere calității de militar-cadru militar, onoarei, demnității, reputației personale ori, instituției din care face parte.Dacă fiul dvs. are timp de pierdut prin ”sala pașilor pierduți” și dacă implicarea sa nu -l afectează cu nimic ori, pe instituția militară : e liber să se implice.La proces : va participa fără uniformă, nu trebuie să facă vorbire că este cadru militar etc etc ci doar, un simplu mandatar al părintelui său.Prin însuși ocupația sa, fiul dvs. va trebui să vă reprezinte : pe deoparte, cu tot interesul, priceperea și demnitatea, pe de altă parte, el este cel mai în măsură să cunoască cel mai bine cauza și să vă susțină interesul.Ca un ultim aspect : depinde și ce grad și funcție are (nu trebuie să faceți referire aici, e doar pt. dvs.), mai depinde de felul/comportamentul comandantului unității ce-l are, în raport de acestea, ar fi bine să-i aducă personal la cunoștință si comandantului său, folosind diplomația.

Este problema dvs. internă : din punctul meu de vedere, așa ar trebui procedat.Vă doresc reușită deplină și o noapte bună !
Mulţumesc frumos pentru lămuriri! Aşa am interpretat şi noi interzicerea unor drepturi şi libertăţi a cadrelor militare prevăzute în statutul lor prin legea nr.80/1995, pentru faptul că nu exprimă în public opinii contrare intereselor ţării şi forţelor armate.
Vă doresc toate cele bune şi să aveţi o zi bună de 1 august 2013!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic si reprezentare rude luticus luticus Art. 12 Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, pana la gradul IV inclusiv. Ce inscris prezinta instantei ... (vezi toată discuția)
Model intampinare jacquelline jacquelline Va rog sa ma ajutati cu un model de intampinare pentru recursul la Curtea de Apel facut de DGFP intr-un proces de recuperare a taxei de poluare Va multumesc! (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive user43 user43 Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat. Practic am fost dat in judecata de catre vecinul de apartament, ptr neintelegeri legate de repararea ... (vezi toată discuția)