avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu programul de lucru ?i suspectarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu programul de lucru ?i suspectarea salarizãrii incorecte a angajatului

eu lucrez ca angajat pentru o firmă de pază privată.Realizez lunar 240-276 de ore la un program de 12/24 începând de azi.
Întrebările mele ar fi:
1.Programul de lucru 12/24 este legal?.Dacă nu în ce mod aș putea obține programul de lucru de 8 ore/zi cât este prevăzut în contractul de muncă încheiat cu firma de pază?
2.Dacă refuz să lucrez în program de 12/24 știind că în contractul individual de muncă este specificată clar durata de 8 ore/zi 40 de ore săptămânal de ce sancțiuni sunt pasibil și în baza cărui temei legal pot contraataca decizia patronului?.Mâine deși trebuia să fiu liber patronul m-a chemat la servici din cauza că o modificat programul la 12/24.
3.Când se consideră ore suplimentare pătite 100% și când nu?În cazul meu la un program de 12/24 orele prestate peste norma de 168 de ore ar trebui să fie plătite dublu precum și sărbătorile legale în care am fost deservici ținând cont că nu mi-sau compensat cu zile libere?Dar în cazul unui program de 12/12(7-19)/24(liber)/12/12(19-07)/48(liber)?
4.În ce cazuri se consideră detașare de la locul de muncă și dacă după finalizarea detașării angajatorul este obligat să te repună în postul de unde te-a detașat?În situația mea eu m-am angajat pentru un punct de lucru din Cluj iar de 4 luni patronul a decis să mă mute la un alt punct de lucru din comuna Mihai Viteazul fără a avea abateri disciplinare sau abateri de conduită/regulamment intern.
Înțelegerile verbale referitoare la mărirea de salariu în schimbul renunțării la demisia din firmă au valoare contractuală sau nu?în cazul meu am avut o astfel de înțelegere cu patronul firmei iar acesta de 4 luni mi-o încalcă.
Mulțumesc anticipat de răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 1 August 2013
Un program de lucru de 12/24 ore este un program legal. Si in cazul acestui program angajatorul trebuie sa acorde repausul saptamanal. In mod mormal chiar daca programul de lucru este 12/24 tot o norma de 168 sau cate sunt in luna respectiva in functie de nr. de zile lucratoare ale lunii trebuiesc sa aveti lucrate, ce depaseste norma sunt ore suplimentare care pot fi compensate in bani sau timp liber conform legii.
Avand in vedere ca lucrati la o societate de paza, locul de munca nu este la sediul societatii ci la un obiectiv la care societatea are contract, astfel ca nu cred ca sunteti in situatia unei detasari, decat daca aveti in CIM stabilit cu precizie societatea la care desfasurati activitatea de paza. Nu cunosc societati care sa angajeze paznici pentru un obiectiv anume dar nici nu sustin ca nu se poate face asa.
In ceea ce priveste o intelegere verbala cu privire la salariu daca o puteti proba poate fi luata in considerare.
Un astfel de program de munca nu este legal , daca nu are o baza legala.
Codul Muncii stabileste ca durata norma a timpului de munca este de 8 ore/zi si nu de 12 ore la 24.

Munca suplimentara este munca prestata peste durata normala a timpului de munca saptamanal, adica peste 8 ore/zi si 40 de ore/saptamana. In ce situatii se poate efectua ea si cum este recompensata?

Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara este de minim 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare si orelor lucrate in zile de sarbatoare legala naepot naepot Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu cum este legal sa se faca plata unui salariat care a realizat ore suplimentare si ore in zi de sarbatoare legala. Ex. luna ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare lumifatu lumifatu Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)