avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna ziua.In luna septembrie mi se termina cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului.Nu am cu cine sa il las asa ca sunt nevoita sa imi dau demisia de la servici.Dupa cat timp pot sa depun actele pentrun somaj (daca se poate) mentionez ca firma nu se inchide.Va multumesc .
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 1 August 2013
,,Art. 25 al (3) oug 111 - Interdictia prevazuta la alin. (2) ( Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu)se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. ,,

Asa ca reveniti din concediu, lucrati putin de comun acord cu angajatorul si apoi daca este de acord poate sa va faca procedura de concediere individuala .
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca demisionati nu mai puteti benenficia de indemnizatie de somaj.


1. In cazul demisie, art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010 nu este incident.

2. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.


3. Angajatorul nu este obligat sa desfiinteze un post ca sa trimita pe cineva in somaj. Ambele parti pot avea initiativa incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot intra din ccc in somaj? CristinaMihaelaToba CristinaMihaelaToba Pe 17 decembrie baietelul meu implineste 2 ani, dar avand in vedere ca tatal indeplineste conditiile sa intre el in CCC ultima luna, dar nu poate din cauza ca ... (vezi toată discuția)
Somaj Lidia12 Lidia12 Buna ziua! Am o fetita de aproape 2 ani de zile dar la orice gradinita la care am fost ca sa o inscriu mi-au spus ca nu primesc copii sub 3 ani. Fiind ... (vezi toată discuția)
Revenire la locul de munca dupa incetare concediu crestere copil 2 ani Anamaria2484 Anamaria2484 Buna ziua. Fetita mea face pe 6 mai 2014 2 ani, eu ar trebui sa ma intorc la servici pe data de 6 aprilie 2014. Din cate am auzit firma unde am lucrat a dat ... (vezi toată discuția)