avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot intra din CCC in somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot intra din CCC in somaj?

Pe 17 decembrie baietelul meu implineste 2 ani, dar avand in vedere ca tatal indeplineste conditiile sa intre el in CCC ultima luna, dar nu poate din cauza ca abea si- a gasit alt loc de munca, EU trebuie sa incep serviciul pe 18 noiembrie si mi-au spus ca pot intra in somaj daca fac o cerere. Se poate ?
Cel mai recent răspuns: CristinaMihaelaToba , utilizator 19:39, 28 Octombrie 2014
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Timp de 6 luni nu puteti fi concediata.
- Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Nu trebuie sa faceti dvs. cerere sa intrati in somaj pentru ca angajatorul nu poate sa faca asa ceva.
- Angajatorul va poate concedia asa cum am spus mai sus si numai asa veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salariatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Nu se poate beneficia de somaj la solicitarea angajatului , insa aveti grija sa nu va inceteze c.i.m. cu alt articol decat cele mentionate mai sus , intrucat nu veti mai putea beneficia de somaj.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc simina_28 simina_28 Buna ziua.In luna septembrie mi se termina cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului.Nu am cu cine sa il las asa ca sunt nevoita sa imi dau demisia de ... (vezi toată discuția)
Somaj Lidia12 Lidia12 Buna ziua! Am o fetita de aproape 2 ani de zile dar la orice gradinita la care am fost ca sa o inscriu mi-au spus ca nu primesc copii sub 3 ani. Fiind ... (vezi toată discuția)
Revenire la locul de munca dupa incetare concediu crestere copil 2 ani Anamaria2484 Anamaria2484 Buna ziua. Fetita mea face pe 6 mai 2014 2 ani, eu ar trebui sa ma intorc la servici pe data de 6 aprilie 2014. Din cate am auzit firma unde am lucrat a dat ... (vezi toată discuția)