avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea fortata a veniturilor prin virarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea fortata a veniturilor prin virarea salariului pe card

Buna ziua!
Lucrez de doi ani si jumatate la un angajator, care in tot acest timp nu a dorit sau intrunit conditiile pentru a negocia cu vreo banca eliberarea de carduri de debit pentru virarea salariilor angajatilor, virandu-ne salriile in cardurile detinute anterior. Acum ni se pune in vedere, destul de dur, sa semnam sa ni se deschida cont si sa se elibereze card de debit la o bana ce ofera conditii financiare mai putin avantajoase decat cea la care am cardul de debit deschis in acest moment. In speta este vorba despre diverse comisioane, chiar si comision de retragere de numerar de la ATM. (Nici nu am auzit pana acum sa platesti comision la retragerea SALARIULUI din cardul de debit!), comisioane pe care pana acum nu le plateam. Acceptand sa deschid acest nou cont solicitat (impus!) de angajator, inseamna ca veniturile mele rezultate din salariu se vor micsora simtitor, lucru determinat numai si numai de interesul angajatorului de a-si imbunatati punctajul pentru credite la respectiva banca.
Doresc sa stiu daca acest mod de procedura este legal si daca trebuie sa-l accept neconditionat din partea angajatorului sau daca si cum ma pot apara de acest lucru. Mentionez ca in contract nu este stipulat in ce mod se plateste salariul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bobcat27ad , utilizator 18:57, 19 Iulie 2010
Angajatorul poate solicita salariatului deschiderea unui cont la o anumita banca la care sa se faca virarea salariului pe card. In general bancile au comisioane de retragere a banilor din cont cat si comisioane de intretinere a contului, mai neobisnuit este sa nu perceapa comision. Cat priveste reducerea salariului semnificatava prin comisioane cred ca este o exagerare. V-ati informat la banca cu privire la aceste comisioane?
Buna ziua, redeschid acest subiect deoarece sunt intr-o situatie similara. Am fost practic obligata sa-mi deschid un cont nou, spunandu-mi-se ca aceasta e singura posibilitate de a fi platita atunci cand mi-am exprimat (verbal) dorinta de a mi se vira salariul intr-un cont deja existent. Am aflat mult mai tarziu ca erau cativa colegi care primeau salariul cash, dar m-am resemnat, in ideea ca e mai simplu cu card.
Mi-am dat seama de greseala si as dori totusi sa primesc si eu salariul in numerar, insa cererea pe care am facut-o a fost refuzata oficial, invocandu-se faptul ca am semnat oferta de angajare ce prevedea virarea salariului pe card. Bineinteles ca in contract nu e nici urma de asa ceva.
Deci intrebarea mea este: ce valoare legala are oferta de angajare? Pe care de altfel am semnat-o in necunostinta de cauza, de vreme ce am fost dezinformata? Recunosc ca am fost ignoranta, dar mi se pare absurd sa fiu obligata sa am relatii cu o banca pe care n-o agreez (nu am avut nici un conflict, pur si simplu nu-mi convin conditiile) pe toata durata angajarii mele, atata vreme cat in contractul meu de munca nu se precizeaza aceasta obligatie. Pot invoca niste legi anume? Nu doresc sa fac reclamatie la ITM... Va multumesc.
#-o
Vesnica problema!!!!
Mi se pare logic sa deschideti un cont la banca cu care lucreaza societatea ci nu invers! doar nu o sa-si deschida firma conturi la x banci, pt. fiecare salariat in parte.
De ce sustineti ca este vorba despre o scadere a salariului? Comisioanele percepute de banci, in cazul cardurilor de debit sunt de aproximativ 1 leu.(depinde de tranzactie).
Mai mult decat atat! Majoritatea bancilor acorda niste avantaje suplimentare angajatilor unei societati cu care are conventie de colaborare, atata vreme cat acestia isi primesc banii pe card.(de la banca respectiva).
cel mai bine ar fi sa va interesati putin despre avantaje, sa intrebati de comisioane si abia apoi sa va suparati.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriela Negrut, Consultant resurse umane
Cred ca ati raspuns la mesajul initial, nu la al meu... Eu nu tin mortis sa vireze firma banii in contul de la banca pe care o prefer, chiar imi convine sa-i primesc cash fiindca am rate de platit in alte parti. De fiecare data cand retrag numerar pierd bani. Culmea este ca exista comision si pentru consultarea soldului la bancomat, ceea ce mi se pare o bataie de joc. Da, comisioanele pot fi mai mici decat cele obisnuite, dar poate tot nu-mi convin.

Intrebarea mea era pur simplu ce legi reglementeaza astfel de situatii. Si ce valoare juridica are oferta de angajare, in care se mentioneaza printre altele ca plata salariului se va face prin virament pe un card la banca x? In conditiile in care in contractul de munca nu apare mentiunea respectiva?
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
ravia, utilizator
Oferta de angajare are o valoare de precontract si de informarea asupra altor aspecte cum este virarea salariului pe card la banca X , aspecte pe cae prin semnarea ofertei le-ati agreat.

Alte discuții în legătură

Plata salariului cash utiliyator utiliyator Angajatii din sectorul de stat care lucreaza in institutii unde intreg personalul este platit prin intermediul cardurilor pot opta pentru plata salariului ... (vezi toată discuția)
Fluturas de salariu M123G M123G Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatieL in urma modificarii bazei de calcul CAS in 2012, mi s-a retinut din salariu anul acesta o suma in plus fata de ... (vezi toată discuția)
Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card bancar la o anumita banca? dionis456 dionis456 Buna ziua, Pana acum cateva luni fiecare angajat avea card la ce banca dorea. De cateva luni, administratorul societatii, tot incearca sa neconvinga/forteaza ... (vezi toată discuția)