avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea fortata a veniturilor prin virarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea fortata a veniturilor prin virarea salariului pe card

Buna ziua!
Lucrez de doi ani si jumatate la un angajator, care in tot acest timp nu a dorit sau intrunit conditiile pentru a negocia cu vreo banca eliberarea de carduri de debit pentru virarea salariilor angajatilor, virandu-ne salriile in cardurile detinute anterior. Acum ni se pune in vedere, destul de dur, sa semnam sa ni se deschida cont si sa se elibereze card de debit la o bana ce ofera conditii financiare mai putin avantajoase decat cea la care am cardul de debit deschis in acest moment. In speta este vorba despre diverse comisioane, chiar si comision de retragere de numerar de la ATM. (Nici nu am auzit pana acum sa platesti comision la retragerea SALARIULUI din cardul de debit!), comisioane pe care pana acum nu le plateam. Acceptand sa deschid acest nou cont solicitat (impus!) de angajator, inseamna ca veniturile mele rezultate din salariu se vor micsora simtitor, lucru determinat numai si numai de interesul angajatorului de a-si imbunatati punctajul pentru credite la respectiva banca.
Doresc sa stiu daca acest mod de procedura este legal si daca trebuie sa-l accept neconditionat din partea angajatorului sau daca si cum ma pot apara de acest lucru. Mentionez ca in contract nu este stipulat in ce mod se plateste salariul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bobcat27ad , utilizator 18:57, 19 Iulie 2010
Pentru institutii publice OUG 149/2007, dar Curtea Constitutionala a decis neconstitutional articolul cu pricinna .
Nu cunosc ce se intampla in privat .
Va sfatuiesc sa cititi Decizia Curtii Constitutionale nr. 859/2009 (neconstitutionalitatea platii pe card) deoarece explica motivul.

Personal nu imi pare logic ca din salariul meu sa traiasca bancile, sa fiu obligata la o anumita banca sa imi fac un card (daca lucrez in 5 ani la 5 firme...sa am 5 carduri?... sa tot anulez unul si sa imi fac altul ca asa vor altii?)
Sunt de acord cu aceste lucruri dar sa plateasca absolut totul angajatorul, eu de pe card sa scot sau sa consum exact suma din statul de plata)
Daca eu folosesc un card pt cumparaturi sa fiu mai smechera, sau fac plati la facturi de pe card prin internet, am dreptul sa aleg eu banca cu oferta cea mai buna...nu vreau sa par ca un personaj avar, dar acel 1 leu din salariul meu este muncit de mine, este proprietatea mea si fac ce vreu cu el, il dau la cine vreu. Eu am un astfel de card cu care m-am obisnuit sa lucrez si nu imi convine daca ma mut la alta firma sa fac un alt card si sa renunt la acesta, sau sa tin doua pe cheltuiala mea.
Eu ma uit lunar pe desfasuratorul meu de cont de card spun: daca as pune intr-o pusculita ceea ce imi mananca banca, de Craciun as face un cadou foarte frumos sotului din banii acestia.

Recunosc ca pentru firmele cu multi angajati este o usurare imensa (si eu pun salariile pe card si vad cat imi simplifica munca) atunci sa plateasca firma si cheltuielile cu cardul la angajati. Poate nu stiti dar sunt angajati care pt ca nu au 5 lei nu pot plati la timp curentul si intra la penalizari (sau se imprumuta la vecini).

In concluzie parerea mea este ca ar trebui sa se infinteze un card universal valabil pentru toate bancile din care sa sa poate extrage salariul sau sa se faca transferuri acolo unde vor angajatii fara a plati nimic pt el.

Poate exagerez dar asa vad lucrurile.
Daca cineva a fost refuzat la angajare pe motiv ca nu vrea card de salar, atunci sa faca seizare pentru discriminare.
gabriela_ne a scris:

#-o
Vesnica problema!!!!
Mi se pare logic sa deschideti un cont la banca cu care lucreaza societatea ci nu invers! doar nu o sa-si deschida firma conturi la x banci, pt. fiecare salariat in parte.
De ce sustineti ca este vorba despre o scadere a salariului? Comisioanele percepute de banci, in cazul cardurilor de debit sunt de aproximativ 1 leu.(depinde de tranzactie).
Mai mult decat atat! Majoritatea bancilor acorda niste avantaje suplimentare angajatilor unei societati cu care are conventie de colaborare, atata vreme cat acestia isi primesc banii pe card.(de la banca respectiva).
cel mai bine ar fi sa va interesati putin despre avantaje, sa intrebati de comisioane si abia apoi sa va suparati.



si daca in orasul in care locuiesti banca la care primesti salariul nu are filiala? ce faci? nu platesti comision ca sa ridici bani de pe card din bancomatul altei banci? sa fim seriosi! nimeni nu te poate obliga sa-ti deschizi cont intr-o anumita banca doar ca sa-ti vireze salariul si doar pentru ca firma respectiva are conturile si creditele si toate avantajele la acea banca!!!! Faptul ca o firma aduce clienti in banca respectiva - si ma refer in mod expres la salariati - are avantaje! ramane intrebarea: salariatul care nu poate ridica numerar din bancomatul bancii respective pentru ca nu exista banca in orasul sau, sau in alte orase, si deci va plati comision de ridicare numerar daca introduce cardul in bancomatul unei alte banci, ce avantaje are ca accepta sa-i fie platit salariul in acea banca? (pe care de altfel nu o doreste) si mai mult decat atat..... dupa ce inceteaza colaborarea cu angajatorul ce anume ii da dreptul angajatorului sa isi permita sa nu mai plateasca salariul in contul pe care tot el l-a obligat pe salariat sa-l deschida si sa conditioneze plata salariului de prezentarea la casieria societatii? poate salariatul s-a mutat din localitatea respectiva, poate a plecat din tara? ce mai raspundeti la asta? doar din dorinta de buna intelegere cu angajatorul sau si de a nu naste dispute, omul - salariatul respectiv face compromisuri pe care, din pacate angajatorii le considera obligatii ale salariatilor de a se conforma incalcandu-li-se astfel drepturile. e complicat daca vrei sa-ti pastrezi jobul intr-o firma, trebuie sa te supui regulilor absurde si abuzive ale acestora.
o zi buna va doresc, si poate va mai informati si dumneavoastra...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariului cash utiliyator utiliyator Angajatii din sectorul de stat care lucreaza in institutii unde intreg personalul este platit prin intermediul cardurilor pot opta pentru plata salariului ... (vezi toată discuția)
Fluturas de salariu M123G M123G Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatieL in urma modificarii bazei de calcul CAS in 2012, mi s-a retinut din salariu anul acesta o suma in plus fata de ... (vezi toată discuția)
Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card bancar la o anumita banca? dionis456 dionis456 Buna ziua, Pana acum cateva luni fiecare angajat avea card la ce banca dorea. De cateva luni, administratorul societatii, tot incearca sa neconvinga/forteaza ... (vezi toată discuția)