avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii la plata intretinerii

Am mostenit,impreuna cu sora mea,un apartament situat la etajul1 dintr-un bloc fara parter,dotat cu apometre.De peste un an,nu locuieste nimeni acolo si avem rugamintea sa ne spune-ti,ce obligatii avem,la plata cotelor de intretinere? Va multumim.#-o
Trebuie sa platiti tot ce se calculeaza pe cota-parte indiviza (chiar daca in apartament nu locuieste nimeni): intretinere si reparatii ascensor, cheltuieli administrative (rechizite, materiale curatenie, comisioane bancare, reparatii curente, etc.), reparatii in condominiu (terasa, schimbat plasa subsolului, zugravit scara, etc.), cheltuieli cu salarii si impozite, lumina pentru partile comune si caldura in perioada de iarna daca nu sunt repartitoare de caldura (caldura pentru apartament, caldura parti comune si tevi) iar daca sunt repartitoare doar partile comune, tevile si comisionul firmei care face calculul (daca nu aveti si consum in apartament).
Mai platiti si apa calda si rece pe care o consumati, iar daca modalitatea de repartizare a diferentelor de apa se face si pe cota-parte indiviza (apa folosita pentru spalat scarile) atunci o sa platiti si aceste diferente, daca exista si interfon si service-ul se suporta pe apartamente trebuie sa il platiti.
Pentru ca apartamentul este nelocuit si pentru ca nu consumati apa aveti de plata cheltuieli repartizate pe cota-parte indiviza (pe suprafata utila a apartamentului):
- service ascensor (desi ap. este situat la et.1 service-ul este pentru proprietate. La ascensor aveti o cota-parte indiviza de proprietate);
- cheltuieli salariale;
- cheltuieli administrative, de reparatii, intretinere si modernizare a partilor comune.
- service interfon, monitorizare video (daca e cazul si daca nu se repartizeaza in mod egal pe apartamente);

- pe timpul iernii caldura, daca nu exista repartitoare pe calorifere. Daca exista, atunci se plateste caldura pe spatiile comune si tevile verticale, in cazul in care consumul pe calorifere este 0 (zero);
- diferenta de apa, asa-zisele "pierderi", daca ele se repartizeaza prin regulamentul propriu al asociatiei pe cota-parte indiviza.

- participati de asemenea la alimentarea fondului de rulment, a fondului de reparatii si a altor fonduri, daca asociatia are asa ceva.

Cred ca nu e bine sa va dati cu capul de pereti daca ati primit o mostenire. :)
Il puteti inchiria si va scoateti cheltuiala, adica nu mai platiti intretinerea si va alegeti si cu o suma frumusica de rotunjit veniturile familiei.
Va multumesc pentru recomandari dar cine crede ca e corect sa platesti:gaze,energie lift,pierderi de apa....zeci de lei si sa nu locuiesti(sa nu consumi), e probabil un fost STAHANOVIST#-o,la fel si cei care au facut Legea 230/2007.
Radio Erevan este intrebat:
- Este adevarat ca Serghei Sergheiovici a primit in dar o masina?
Radio Erevan raspunde:
- Da este adevarat, dar nu este vorba de o masina, este vorba de o bicicleta, si nu i-a fost daruita i-a fost furata!!

Exact asa ati tras si dumneavoastra concluzia, NU a spus nimeni ca platiti ceva la consumul de gaz, energie lift sau pierderile de apa (daca se calculeaza pe numar de persoane si nu pe cota-parte indiviza), tot ce ati scris SE CALCULEAZA PE NUMARUL DE PERSOANE CARE AU LOCUIT IN CONDOMINIU IN LUNA PENTRU CARE SE CALCULEAZA COTELE DE INTRETINERE!!
H.G 1588/2007 Art.32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decât aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta ori în alte situatii.


Daca cititi cele doua raspunsuri primite sunt aproape indentice, sunt postate la o diferenta de 3 minute unu de altu, dar nici unu din raspunsuri nu au pomenit ca sa platiti gazul sau energia liftului, noi traim in Romania si vrem sau nu vrem ne conformam legilor (ca sunt bune sau rele asta nu putem sa comentam).
Daca aveti ceva de contestat in ceea ce priveste modul de calcul pentru cotele de intretinere, dumneavoastra ca mostenitor (proprietar acum) puteti contesta aceste calcule, sau puteti actiona in judecata administratia condominiului.
aveti dreptate ,nu vad sa fie corect sa platiti pe fiecare luna acestor oameni(asociatia de propietari ) si eu sant in aceasi situatie nu mai locuiesc in ap de 3 ani si tot le dau mii de lei fara nici un consum,nu stiu ce putem face !muncim noi sa le achitam lor salariile,ar trebui modificata acesta lege 230/2007

Alte discuții în legătură

Plata intretinere mari112 mari112 Buna ziua, as dori sa aflu ce trebuie sa apara pe lista de intretinere in dreptul unui apartament in care nu locuieste nimeni. Mai concret detin o garsoniera ... (vezi toată discuția)
Fisa de intretinere lidianic lidianic Cum pot sa obtin o copie dupa fisa de intretinere de la asociatie? Mi s-a spus ca numai cenzorul mi-o poate elibera. Cum se plateste intretinerea pentru un ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli intretinere apartament nelocuit lucystoian lucystoian Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) ... (vezi toată discuția)