avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli intretinere apartament nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli intretinere apartament nelocuit

Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) repartizate de asociatie includ: cheltuieli comune, curatenie, gunoi, apa rece, caldura, service interfon.
Mentionez ca sunt repartitoare de caldura montate in apartament dar sunt inchise.
Eu am inteles spiritul Legii 230/2007, proprietatea comuna trebuie intretinuta in comun, respectiv cheltuielile se suporta proportional, pe baza cotei indiviza.
Insa, nu trebuie sa contravina legii nescrise, de bun simt, respectiv, platesti ce consumi, repari ce folosesti.
Intrebare: este legal sa mi se repartizeze urmatoarele cheltuieli:gunoi ( gunoi menajer), curatenie, apa rece (perti comune), service interfon?
S-a decis inlocuirea liftului: suma repartizata pe fiecare apartament este pe baza cotei indiviza. Eu nu am folosit liftul de 30 de ani de cand detin apartamentul in proprietate. Liftul nu s-a deschis in cei 30 de ani la etajul 1.
Deci, legea impune sa suport financiar inlocuirea liftului utilizat de locatarii de la etajele superioare, la care nu am avut acces in cei 30 de ani ?
Sunt situatii diverse, care ar trebui tratate diferit, lamurite prin norme clare, in aplicarea legii. Cui trebuie sa ma adresez, carei autoritati, pentru a clarifica natura cheltuielilor suportate de proprietar in conditiile prezentate ?


Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:04, 27 Martie 2015
Cheltuielile mentionate sunt aferent parti comune care se achita de catre toti proprietarii-indiferent daca locuiesc sau nu imobil
Liftul nu s-a deschis in cei 30 de ani la etajul 1.

Pentru raspuns la obiect era necesar sa furnizati date relevante
De ce nu s-a deschis liftul la et 1?
Norma in vigoare prevede facilitatea exonerarii de la plata c/v energie electrica aferent lift pentru anumite categorii de proprietari
Liftul este parte comuna,a carui intretinere si reparatie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari,care repartizeaza costurile de reparatii la toti proprietarii indiferent de nivelul unde acestia detin apartamentele
Impunerile precizate de dvs sunt temeinic impuse ,astfel incat eventual demers catre autoritati nu ar aduce exonerarea achitarii acestora
Deoarece lipsiti din apartament nu ar trebui sa platiti urmatoarele cheltuieli care se repartizeaza, conform normelor din HG 1588/2007 pe numar de persoane:
- energie electrica;
- gaze;
- gunoi.

De asemenea nu trebuie sa platiti acele cheltuieli care se repartizeaza in functie de consumul individual;
- apa rece, apa calda, caldura pe calorifere, avand-le inchise.

Sunteti obligat sa platiti acele cheltuieli care se fac pe cota-parte indiviza de proprietate, indiferent daca beneficiati de utilitatea sau serviciul respectiv.
Intre cele enumerate de dv. asupra carora aveti nelamuriri:
- gunoi (abonamentul la serviciul de salubritate) nu trebuie platit deoarece aceasta factura este emisa in functie de numarul de persoane si, nelocuind, n-aveti de platit;
- curatenia - presupun ca e vorba despre salariul femeii de serviciu si cheltuieli aferente - se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate. Femeia de serviciu curata cota-parte indiviza de proprietate pe care o aveti pe holuti, pe scari, in lift, oriunde in condominiu, in afara apartamentului etc.
- service interfon se plateste pentru ca factura este emisa pe numar de apartamente.
- service ascensor si reparatii ascensor - pe cota-parte indiviza de proprietate.

Explicatia este ca trebuie sa platiti acele utilitati si service-uri pentru cota din proprietatea comuna pe care o aveti pe langa apartamentul din proprietatea individuala, indiferent ca folositi sau nu acea parte.

La ascensor ati putea fi scutit de plata energiei electrice pentru folosirea liftului. Service-ul sau reparatia se face chiar daca acesta n-ar fi folosit de nimeni si deloc si, atunci, se plateste de toti proprietarii liftului.

Deci. cu mici corectii la gunoi, este corect ce vi se pune la plata.
Feicitari, Elga...Am copiat raspunsul pentru ca eu locuiesc permanent la adresa de domiciliu si am platit ce nu ar trebui pentru 3 ap. din 12...pacat ca nu aveti raspunsuri/comentarii si pentru mine.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
courvoisier, utilizator
Este imoral si incorect modul de repartizare a cheltuielilor. Sunt situatii care nu au fost prevăzute de legiuitor. Cred ca se impune modificarea si completarea actului normativ ce reglementeaza situatiile particularizate de tipul celei expuse.
Precizare: liftul nu s-a dechis in 30 de ani, la etajul 1, deci nu a fost si nu este folosit de subsemnatul, intrucat asa a decis asociatia, nu cu acordul meu, ca proprietar.

Si inca un argument: valoarea de impozitare a unui apartament la nivel inferior intr-un bloc cu multe nivele este mai mare, deci si impozitul platit de subsemnatul este mai mare.
Cheltuielile aferente intretinerii si reparatiei liftului ar trebui repartizate diferentiat functie de nivelul la care sunt situate apartamentele, fiind evident faptul ca gradul de folosire al liftului are la baza acest criteriu.
Multumesc pentru lamuriri.
Astept si alte propuneri de modificare, completare a actului normativ.
Voi initia o propunere de modificare, privind tratarea situatiilor particularizate, care nu au fost prevazute initial.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
Adriantot, moderator
Impozitul pe locuinta tine de taxele locale.
Cota din proprietatea comuna tine de Codul civil.

Inca o data, nu are legatura folosirea unei parti din proprietatea comuna cu proprietatea ei.

Imaginati-va ca terasa nu e folosita indeobste de toti proprietarii, ci este folositoare in primul rand celor de la ultimul etaj. Daca aceasta terasa se deterioreaza, primii afectati sunt acesti proprietari. Asta nu inseamna ca ei trebuie sa plateasca reparatia terasei si nici macar ca trebuie sa plateasca mai mult decat ceilalti.
Fiecare proprietar, de la parter la ultimul etaj are o cota-parte de proprietate indiviza proportionala cu suprafata utila a apartamentului, iar plata intretinerii, reparatiei, modernizarii acesteia se face proportional cu aceasta cota de proprietate.

Pentru faptul ca nu folositi ascensorul aveti dreptul sa cereti in AG sa se hotarasca ca proprietarii de la parter si et.1 care nu folosesc acest ascensor sa fie scutiti de plata curentului electric pentru lift. Normele au aceste prevederi:
Art. 35. - Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.


Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la plata ascensorului de catre locatarii de la parter manuela_s manuela_s daca locuiesc la perter trebuie sa platesc si ascensorul si service-ul acestuia in cazul in care nu-l folosesc?(sa nu mai spun ca usa liftului e lipita de usa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)