legal nu stiu cum sta treaba , dar din experienta va spun ca daca amstaf-ul pune gura pe un caine , nu o mai deschide pana isi da maidanezul ultima suflare , orice ati face.
Am avut si eu , si mi-am ridicat in cap toti vecinii , pt ca a omorat toti cainii din zona .
In cunostiinta de cauza si detinatoare de caine incadrat in categoria cu risc,va sfatuiesc ,chiar daca sunteti provocat - dvs sau cainele dvs,nu abordati solutionarea prin scoaterea botnitei
Cainii,mai ales rasele masive,in caz ca sunt atacate,riposteaza-uneori greu controlabil
Au fost numeroase situatii,in care in astfel de evenimente s-au implicat pentru solutionare,
pentru sfaturi trecatori,stapani de caini si cainii incadrati in categoria de risc,cu scopul de a se apara pe ei sau pe stapanii lor, au cauzat prejudicii fie cainilor comunitari,de rasa,si chiar stapanilor acestora sau trecatorilor
Nu riscati sa generati situatii neplacute
Incercati sa analizati varianta ocolorii zonei respective
Legea prevede ca stapanul cainelui,in caz de eveniment raspunde pentru consecintele/
prejudiciile cauzate de cainele pe care il detine
Daca acei caini sunt atat de agresivi ar trebui sa chemati hingherii, nu sa riscati inclusiv integritatea fizica a cainelui dv. Veti putea fi considerat neglijent si sanctionat cf. L. 205/2004 privind protectia animalelor.
Lasand cainele fara botnita si acesta omoara sau raneste un caine fara stapan riscati sa fiti amendat -bineinteles, daca e cineva care sa va reclame. Daca il omoara va trebui sa chemati pe cineva de la serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, sa ridice corpul pentru a fi incinerat.
OUG 155/2001 cu modificari si completari
Art. 9 - Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe strazi vor fi incinerate […]
Mai apoi, cum va imaginati ca va reusi cainele dv sa faca fata mai multor caini daca il tineti in lesa in timp ce se bate? Plus ca e interzisa prin lege bataia intre caini iar dv chiar asta veti face (chiar daca nu in strictul sens al legii), in loc sa ocoliti zona sau sa… hraniti din cand in cand cainii aceia si nu veti mai avea probleme.
OUG 155/2001
Art. 13 - Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu caini si abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor.
Foarte interesant ce scrieti dv despre cainii maidanezi care “sar” la dv… pentru ca nu e in firea lor sa faca aceasta cu un caine aflat in compania omului. Maidanezii “sar” precum spuneti in cazul in care omul care insoteste cainele este agresiv cu ei (fizic sau/si verbal), ii creste nivelul de adrenalina (de frica sau de nervi) sau emana miros puternic de alcool (caz mai rar pentru ca maidanezii sunt cam obisnuiti cu mirosul de alcool).
Nu sunteti singurul detinator de “caine periculos” si multi altii nu au astfel de probleme. Cainii maidanezi inteleg, la un moment dat, ca a mai aparut un caine in zona. Trebuie sa il lasati sa “socializeze” cu alti caini. Cand dv incercati sa alungati cainii maidanezi din preajma reusiti doar sa-i intaratati.
Chiar am incercat sa nu mai trec pe acolo, insa intr-una din zile erau chiar prin fata blocului meu, si am observat ca acei caini au oarecum un stapan (un om al strazii) care ii asmuteste uneori la alte persoane care intr-un fel sau altul i-au facut lui ceva (dupa spusele unor vecini). A fost chemata si politia intr-unul dintre cazuri si i-au dat doar o amenda, care bineinteles nu are cum sa o plateasca. El aproximativ in fiecare zi e prezent la barul de langa blocul meu. Eu ce ar trebui sa fac in acest caz, sa nu ma mai duc acasa? Pana sa am cainele, cand treceam pe langa acei maidanezi le mai dadeam de mancare, etc. insa de cand il am nu ma mai suporta cand sunt cu cainele meu, insa daca sunt fara el nu au nici o treaba cu mine, trec pe langa ei fara nici o problema, si nici nu ii pot lasa sa socializeze pentru ca nu stiu ce i-ar putea sa-i faca, in plus cainele meu este inca pui, are 10 luni, iar dupa spusele doctorlor veterinari trebuie sa ma feresc sa se apropie pentru ca maidanezii pot avea diferite bacterii, boli etc., care se transmit la ceilalti caini printr-o simpla "mirosire" intre ei.Apropo nu sunt adeptul luptelor de caini. In nici un caz nu am cheltuit bani cu vitamine, tratamente pentru piele sensibila etc, pentru ca sa-l dau la lupte si sa pierd 500 de euro pentru simplul meu amuzament. Mi-am luat acest caine pentru mi-a placut inca de mic aceasta rasa, si am crezut dintotdeauna ca nu cainele este de vina pentru ca este agresiv, ci stapanul care nu s-a ocupat de acel caine, si am reusit sa dovedesc asta multor persoane care aveau o retinere cand ieseam la plimbare cu el, iar in momentul de fata cand ies la plimbare toata lumea incearca sa se joace cu el.
Am uitat sa mentionez ca atunci cand suntem atacati de maidanezi cainele meu nu reactioneaza pana ce nu se apropie la mai putin de 1 metru fata de mine, deoarece a fost dresat sa nu reactioneze. Deci, in cazul acesta cand eu merg pe strada, iar cainele meu nu are nici o treaba cu ceea ce se intampla in jur, iar acei maidanezi apar de dupa bloc si vin latrand catre noi, eu ce ar trebui sa fac? Am fost la politia comunitara, si le-am explicat situatia, ei mi-au spus ca sa nu-i dau botnita jos, pentru ca pot fi copii in jur, si cand le-am spus ca acei caini zilele trecute au sarit la copii care se jucau cu mingea, mi-au spus: "Credeti-ne, daca ar fi dupa noi i-am impusca pe toti, insa nu avem voie".
Veterinarul v-a spus sa tineti cainele departe de “nevaccinati” pentru ca poate lua vreo boala (si e corect) dar dv vreti sa-i scoateti botnita si sa-l lasati sa muste, eventual?
Nici nu mi-am imaginat ca v-ar da prin minte sa nenorociti catelusul in lupte! Doar v-am scris cam cum ar putea interpreta unii gestul de a lasa cainii sa se incaiere.
Categoric, unii oameni sunt vinovati pentru violenta unor caini - dar sa nu uitam ca sunt imprevizibili toti cainii, nu doar unii.
Cainii nu au sarit la copii, neaparat, ci la mingea pe care o “alergau” acestia. Cat timp sunt caini in zona parintii ar trebui sa-si educe copiii sa incerce a evita sa joace mingea in apropierea acestora, si sa nu alerge pe langa ei - nu e firesc, dar e sanatos avand in vedere ca nimeni nu vine sa rezolve problema cainilor respectivi.
Situatia, asa cum o prezentati, e neplacuta si destul de greu rezolvabila, dar daca e de putin timp cainele dv in zona e posibil ca la un moment dat sa se potoleasca si maidanezii care - dupa cum pare - sunt asmutiti de cetateanul care-si face veacul in zona. Altfel spus: nu e tocmai vina cainilor.
Teoretic e usor sa schitez scenarii dar imi pot imagina cam cum e situatia in concret. Poate v-ar fi de ajutor sa discutati cu proprietarul bodegii care, la randul lui, sa discute cu respectivul si sa-i puna in vedere sa-si vada de treaba pentru ca nu toti oamenii sunt “rai”? Ma gandesc ca proprietarul respectiv - sau barmanul/barmanita - au o oarecare influenta, in ideea ca l-ar putea alunga de acolo daca nu-si vede de treaba.
Daca maidanezii doar latra apropiindu-se poate ca mai mult nu vor (mai) face. Ati incercat cu ei comanda “nu-i voie” sau doar scurt: “nu”? Poate veti fi surprins, pentru ca si acesti caini inteleg comenzile uzuale - sa le zic asa - pentru ca au trait mult intre oameni si, poate, au fost candva si in vreun adapost.
Va doresc succes si sa va bucurati de catel cat mai mult timp.