Buna ziua,sper ca o sa gasesc o solutie aici. Mama mea in varsta de 60 de ani a lucrat in austria timp de 4 ani si 7 luni platind la statul austriac o anumita suma de bani trimestrial, Acum isi cere dreptul la pensie si mam interesat conform legilor si tot ce este necesar din austria ea va primi. Problema este insa in ro pt ca mama mea este pensionata pe caz de boala in romania si practic nu avea voie sa lucreze (pe cei din austria nu ii intereseaza ca la ei nu exista legea asta) dar la noi este problema pt ca mama mea a fost la casa de pensi judeteana si cei de acolo au spus ca e posibil sa isi piarda pensia din romania sau sa o puna sa plateasca din urma suma de bani cuvenita in cei 5 ani de lucru in austria, (sa restituie pensia) acuma vin eu cu intrebarea : daca a depasit cei 5 ani fara sa o intrebe nimeni nimik de ce lucreaza etc...atunci mai au dreptu sa ii ia pensia sau sa o puna sa plateasca din urma? ca practic nu au cum sa o execute silit sa nu stiu care e treaba asta cu depasirea acestui numar de 5 ani nu mai au voi autoritatile sa iti faca ceva. Ca nu stiu ce sa fac, sa isi bage dosaru pt pensie in austria si sa vedem ce va fi , sau sa ramana cu pensia de mizerie din ro . Va multumesc si astept un raspuns
ma pronunt cu rezerve deoarece nu cunosc mai multe detalii.... in ce grad de invaliditate este incadrata.... cum a fost angajata in austria etc... dar in principiu cei de la casa de pensii au dreptate. mama dvs poate fi obligata sa restituie pensia incasata necuvenit retroactiv pe 3 ani.
pensia de invaliditate de gradul II si I se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii si respectiv a autoingrijiri pentru gradul I. mai exact - nu poate lucra.... dar in conditia in care s-a aflat intr-o astfel de situatie si va fi identificata ca a realizat venituri , chiar si 1 leu, pensia va fi suspendata si va fi obligata sa restituie pensia pentru perioada in care a realizat venituri in termenul general de prescriptie de 3 ani..
in cazul in care este incadrata in gradul III poate cumula pensia cu venituri realizate dintr-o activitate profesionala dar in conditiile in care a desfasurat activitate cu cel mult o jumatate de norma/zi.