De 2 ani ingrijesc un unchi; nu are copii,sotia decedata,sotia are copii,sotia e scrisa in contractul de vanzare cumparare al locuintei in calitate de sotie fara vreo semnatura pe contract.Sotia a decedat de 11 ani,succesiunea nu a fost dezbatuta.Nu exista cadastru ,intabulare are doar contract de v-c.unchiul are 73 ani.
Intrebarea ar fi: Ce forma de act ar putea sa-mi faca in afara de testament?
Orice forma de act va face (asa cum v-ati exprimat dumneavoastra) trebuie sa va fie foarte clar ca la momentul actual unchiul nu poate dispune n mod valabil decat de cota lui parte din dreptul de proprietate asupra locuintei.
Potrivit legi el are o cota de 5/8, iar copii sotiei decedate (care spuneti dumneavoastra ca nu sunt si copii unchiului) au o cota de 3/8.
Exista insa posibilitatea ca unchiul sa se judece cu copii sotiei sale predecedate si sa se pretinda unicul mostenitor acceptant al acesteia (eventual o actiune in constatarea calitatii de unic mostenitor). In functie de rezultantul procesului, daca va avea castig de cauza (pe motiv ca paratii nu au acceptat mostenirea mamei lor nici expres si nici tacit), unchiul va putea apoi dispune de intreg bunul ca si proprietar exclusiv.
Buna ziua,
Unchiul va poate face un C-V de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct.
Va trebui sa aveti cadastru si dezbatere de succesiune de pe sotie. Puteti invoca art. 700 din vechiul cod civil pentru copiii sotiei adica acestia nu au fost interesati de succesiune si nu au acceptat-o in rastimpul de 6 luni de la moartea mamei.
Este posibil sa ajungeti in instanta pentru constatarea acestui fapt.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ma refeream in situatia data , unchiul poate sa-mi faca un contract de intretinere simplu fara uzufruct sau altele?
ps. ca sa ma ajute dupa decesul lui in instanta de verii mei.
era sa uit mai cere cumva notarul pentru forma de de cotract de mai sus adeverinta de la INML???
Sa fiu si mai bine inteles : un contract de intretinere intre mine si unchiul care sa arate ca ma oblig sa al ingrijesc . sa nu se mentioneze ca se transfera nuda propietate sa alte chestii de genul, ca notarul cere succesiune,cadastru,intabulare,partaj,ad.medic inml etc.