avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta

As dori sa stiu ce se intampla in cazul unei persoane care are douazeci de ani vechime in campul muncii dupa care a fost nevoita sa se pensioneze pe caz de boala si trece de la pensia de invaliditate la cea pentru limita de varsta. Avand in vedere ca vechimea este putina si pensia de invaliditate s-a datorat unei boli cronice care nu a provenit dintr-un accident de munca ce situatie va avea persoana respectiva in momentul implinirii varstei de pensionare standard. (Pensia de invaliditate este de gradul 2 cu pierderea totala a capacitatii de munca).:love2:
Cel mai recent răspuns: Iordache Mary , utilizator 13:06, 4 August 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...

2. - Asadar la data cand implineste conjditiile i se calculeaza pensia pentru limita de varsta.
- Daca aceasta pensie este mai mica decat pensia de invaliditate i se acorda in continuare suma de la pensia de invaliditate.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii de drept gabygina gabygina buna ziua,as dori sa stiu daca mama mea,care este bonlav cronic pensionat pe caz de boala,are si pensie de insotitor,in varsta de 55 de ani cu vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Pensionare definitiva dixi62 dixi62 Am 57 de ani,sant pensionata pe caz de boala gradul 2 din anul 1999.Am o vechime de 28 de ani in campul muncii.Pot fi pensionata definitiv?Va multumesc. (vezi toată discuția)
As vrea si eu sa aflu cum poate mama mea sa iasa la pensie anticipat estefany estefany Buna ziua ,am si eu o intrebare.Cum poate mamam mea sa iasa la pensie anticipat? Ia este la pensie pe caz de boala nedefinitiva,bolile pe care le are sunt ... (vezi toată discuția)