As dori sa stiu ce se intampla in cazul unei persoane care are douazeci de ani vechime in campul muncii dupa care a fost nevoita sa se pensioneze pe caz de boala si trece de la pensia de invaliditate la cea pentru limita de varsta. Avand in vedere ca vechimea este putina si pensia de invaliditate s-a datorat unei boli cronice care nu a provenit dintr-un accident de munca ce situatie va avea persoana respectiva in momentul implinirii varstei de pensionare standard. (Pensia de invaliditate este de gradul 2 cu pierderea totala a capacitatii de munca).:love2:
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...
2. - Asadar la data cand implineste conjditiile i se calculeaza pensia pentru limita de varsta.
- Daca aceasta pensie este mai mica decat pensia de invaliditate i se acorda in continuare suma de la pensia de invaliditate.
Pensii de drept
gabygina
buna ziua,as dori sa stiu daca mama mea,care este bonlav cronic pensionat pe caz de boala,are si pensie de insotitor,in varsta de 55 de ani cu vechime in munca ... (vezi toată discuția)