avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul de folosire a numelui
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul de folosire a numelui

Detin cateva site-uri de divertisment de cativa ani . In unul dintre vechile articole ( cu continut original) am mentionat numele unui celebru astrolog roman ca si o sinteza a unei previziuni . Numele ei apare doar intamplator . Doamna respectiva m-a instintat ca dreptul de folosire a numelui ei nu este nici unilaterala nici gratuita si doreste un contract cu renumeratii . Are dreptate?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 16:06, 5 August 2013
Din cate stiu, se pot da scurte citate dintr-o sursa, cu mentionarea sursei si a numelui si prenumelui autorului, nu am auzit pana acum sa existe in vreo tara copyright pe nume si prenume. Ca daca era asa si Adrian Nastase ar fi putut cere bani pentru fiecare articol publicat despre el sau despre ce-a spus el, in special despre tarasenia cu puscaria, cand nu-l mai interesa publicitatea in scopuri electorale.

Despre drept de folosire a numelui se discuta in alt context si anume la casatorie si divort, cand unul dintre soti ia numele celuilalt si in anumite tari poate folosi numele celuilalt sot sau isi poate pastra sau nu dreptul de a folosi in continuare numele celuilalt dupa divort.

Asta cu dreptul de folosire al numelui unui astrolog tine de ridicolul afirmatiei lui Corneliu Vadim Tudor ca numele Partidul Romania Mare poate fi folosit doar de el deoarece l-a inregistrat la OSIM. Asa inregistrez si eu marca Victor Ponta si nu mai are voie sa-si faca electorala campanie fara sa-mi plateasca dreptul de folosinta.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
tgeorgescu, utilizator

In cazul in care ati facut sinteza unor previziuni publicate pe un site si semnate de ea ar trebui sa cititi cu atentie “termeni si conditii” - acolo veti gasi sursa pretentiei ridicate.
Utilizand numele doamnei ati conferit credibilitate / greutate - sa zic asa - unui articol al dv.

Sunt destule siteuri ai caror autori nu permit preluarea, modificarea, referirea etc. la materialele publicate decat cu indeplinirea anumitor conditii: acordul scris al autorilor/administratorilor sau contra unor sume de bani etc. La fel se intampla si in cazul numelui. Sunt artisti care pretind bani (prin contract) jurnalistilor (ca exemplu) care doresc sa publice uninterviu cu ei sau doresc sa scrie despre ei, sa le aminteasca numele intr-un anumit context.
Asta cu interviul o inteleg: daca nu scoate jurnalistul banul, nu deschide artistul gura pentru interviu. Dar nu cred ca Radu Beligan se poate opune sa publici informatia ca el a jucat in spectacolul cutare. El poate cere bani daca vrei sa faci o reclama in care joaca el.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege referitor arta/fotografie: lucrarile mele publicate inadecvat fotograf13 fotograf13 Sunt fotograf, cineva a publicat pe net lucrariile mele fara acordul meu. A schimbat titlul fotografiilor prezentand lucrariile mele intr-un context ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor alex1alex alex1alex As dori sa stiu daca dau un copyright ( drept de autor) la o prezentare power point si ca fundal muzical am folosit mai multe opere ale unor artisti, lezez ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor in it Alfloher Alfloher Buna ziua, Vreau sa fac o lucrare despre dreptul de autor in IT care sa cuprinda si un mic ghid cu pasii necesari pentru obtinerea dreptului de autor. Din ... (vezi toată discuția)