Buna ziua,
In primul rand nu inteleg cu dati copyright-ul la prezentare: aveti contract de cesiune drept de autor? Faceti o prezentare dv in scop comercial? In mod normal daca prezentarea este instrainata, se scrie copyright-ul in josul slide-ului. Iar daca primiti bani pe ea, atunci cu siguranta aveti nevoie de acordul proprietarilor drepturilor de autor pe muzica. Oricum, astept mai multe amanunte.
Prezentarea am facut in scop educativ ca material ditactic care ulterior se va prezenta la diferite scoli. Eu doresc sa dau un Issn,drept de autor asupra prezentarii sa mi se recunoasca meritele si nu vreau ca alte persoane sa se foloseasca ulterior de prezentari si sa-si insuseasca meritele. As vrea sa stiu daca leze drepturile de autor si daca ma pot da in judeca sau pot cere despagubiri pentru operele muzicale folosite de mine in prezentare.
Buna ziua,
Exista o neintelegere: ISSN se acorda de catre Biblioteca Nationala publicatiilor in serie (reviste, periodice etc), care apar cu o anumita frecventa. Nu vad cine ar acorda ISSN unei prezentari in powerpoint, care nu indeplineste nicio conditie pentru acest sistem de identificare.
In ceea ce priveste dreptul de autor, e suficient sa puneti semnul de copyright pe fiecare slide, alaturi de numele dv. Acest lucru va garanteaza recunoasterea dreptului de autor (cu conditia ca fiecare element din prezentare sa fie creatia dv!). Nu va garanteaza insa nimeni ca nu se vor gasi oameni care sa se inspire, sa foloseasca fragmente sau chiar prezentarea in intregime, pentru uzul personal sau social. Acest lucru insa este permis chiar si de legea dreptului de autor: atata timp cat nu se foloseste creatia in scop comercial si nu lezeaza dreptul de autor in niciun fel (ma refer aici la drepturile morale), nu veti putea imputa nimanui nimic. Nici nu vad cum ati putea monitoriza acest lucru. Odata creatia eliberata in lumea mare, aceasta circula si naste, la randul ei, alte idei. Daca toti scriitorii s-ar teme ca le fura cineva ideei din carti, nu ar mai scrie nimeni nimic.
In ceea ce priveste bucatile muzicale folosite, revin cu aceeasi precizare: daca prezentarea este facuta in scop comercial (adica primiti bani pe ea, indiferent ca e educativa sau nu - legea permite folosirea materialelor educative fara plata drepturilor de autor, dar nu vad cum acele bucati muzicale ar putea folosite in scop educativ, deci nu se aplica), atunci se platesc drepturi de autor pe linie melodica, interpretare si text. Mult succes!