avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Copyright - Harta
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Copyright - Harta

Buna ziua,

Acum ceva timp am creat o aplicatie online de la zero (o harta - comerciala - cu firmele din orasul meu).
Problema este ca in ultimul timp tot mai multe firme copiaza fragmente(imagini) din harta, ii aduc diverse modificari(pozitionarea logo-ului firmei pe cladire) si le folosesc fara a cere acordul/plati taxa/preciza sursa.

De exemplu:
- [ link extern ]
si [ link extern ]

Ce se poate face in acest sens? Cum imi pot proteja munca? Pot inregistra aceasta harta la OSIM(si ce pasi ar trebui urmati)?

Multumesc.

Cu stima,
Alexandru Trandafir
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2009
ContSters118276, utilizator
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 23:02, 25 Decembrie 2009
Buna ziua,

Nu puteti inregistra harta la OSIM, decat daca vreti sa o aveti ca sigla (marca inregistrata). Pentru a va proteja este suficient sa puneti semnul de copyright cu termeni si conditii de utilizare, astfel ca toti cei care o vor vedea si vor vrea sa o utilizeze, sa stie ca trebuie sa plateasca. In plus, puteti "lipi" peste ea numele dumneavoastra, pe toata suprafata, astfel incat cei care vor vrea sa o foloseasca fara drept, sa nu poata sterge numele dumneavoastra. Sau, sa o postati incompleta, urmand ca cei care vor sa o foloseasca sa plateasca, urmand sa primeasca un atasament cu varianta completa.

Este bine de stiut ca astfel de creatii nu trebuie neaparat inregistrate undeva! Dreptul de copyright de naste odata cu creatia, tot ce trebuie sa faceti este sa atrageti atentia asupra faptului ca folosirea creatiei dumneavoastra nu este libera de drepturi! Succes si Craciun fericit in continuare!
Adaugarea unui nume pe toata harta ar face-o inutilizabila pentru persoanele fizice(cele ce intra sa caute o anumita firma pe harta - lucru care nu se doreste). Deci se exclude din start.

Postarea unui simplu copyright, nu cred ca ma va ajuta foarte mult in sensul ca: eu atentionez firma ca exista un anumit drept de autor si nu se poate folosi de imagine decat prin plata unei taxe(taxa care de altfel e foarte mica - pt. o firma). Daca el nu imi da atentie, eu nu prea am cum sa il dau in judecata, nu?

Cum pot sa trec (legal) peste astfel de situatii?

Multumesc.
Dupa cum am mai spus, copyright-ul se naste odata cu "opera", daca aceasta este originala. Legea 8/1996 va garanteaza acest drept, fara sa-l inregistrati undeva. Si, de altfel, chiar daca ati inregistra harta ca fiind a dv, acest lucru nu impiedica pe nimeni sa o foloseasca, nu? Ca atasati semnul de copyright sau inregistrati "opera" ca fiind a dv este acelasi lucru, iar cei care incalca de obicei legea nu vor fi impiedicati nici de una, nici de alta! Dar, la urma urmei, faptul ca ati pus harta la dispozitia tuturor pe internet dovedeste intentia dv ca lumea sa se foloseasca de ea, nu? Altfel care ar fi fost rostul postarii ei?

Repet: dv puteti sa dati in judecata pe cei care se folosesc de opera dv in scopuri comerciale, fara sa va plateasca drepturi, daca dovediti ca aceasta este originala. Semnul de copyright tocmai de aceea a fost inventat, pentru a anunta restul lumii ca ceva va apartine si ca nu poate fi folosit la discretie de oricine. Este un semn cat se poate de serios, caruia cei care respecta legea chiar ii dau atentie, iar punerea lui sub semnul intrebarii ma face sa ma intreb daca nu cumva chiar dumneavoastra ati folosit la un moment dat ceva ce se afla sub semnul de copyright, fara a plati drepturi de autor...? ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor alex1alex alex1alex As dori sa stiu daca dau un copyright ( drept de autor) la o prezentare power point si ca fundal muzical am folosit mai multe opere ale unor artisti, lezez ... (vezi toată discuția)
Înregistrare aplicație/portal web klehus klehus Bună ziua, Am în plan să dezvolt un site web care va furniza o serie de servicii publicului. Acest portal va fi administrat prin intermediul unei firme ... (vezi toată discuția)