avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Este necesara inregistrarea la OSIM?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Este necesara inregistrarea la OSIM?

Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa publicare personajul respectiv va ramane protejat datorita legii dreptului de autor. Am fost sfatuit sa il inregistrez si la OSIM, la desene si modele industriale. Nu stiu daca este o idee foarte buna, deoarece am inteles ca la OSIM va intra sub o lege speciala, unde, daca nu platesc o anumita perioada de timp, poate fi preluat de altcineva si pot pierde dreptul asupra lui. Deasemenea nu stiu daca cineva il poate inregistra la OSIM dupa ce a fost publicat. As dori sa stiu daca ar trebui sa ma complic cu inregistrarea lui sau sa-l public pur si simplu.
Cel mai recent răspuns: Mioara Radulescu , Consultant proprietate industriala 20:01, 14 Ianuarie 2015
Atentie ca nu orice desen poate fi inregistrat la OSIM, vezi [ link extern ]

Plicul cu idei are rolul de a oferi data certa, lucru care ar putea fi util in cazul in care ati dori sa demonstrati ca ati fost primul cu desenul respectiv, desi plicul cu idei nu garanteaza reusita acestei sustineri (deoarece se poate sa fi fost altii care au publicat mai inainte un desen foarte asemanator). Daca aveti firma, ati putea inregistra o marca comerciala, a carei utilizare ar putea fi contestata de altii care au folosit anterior elemente asemanatoare, dar marca nu e acelasi lucru cu dreptul de autor.

Din punct de vedere al drepturilor de autor, drepturi de autor are cine publica primul un text sau un desen. Drepturile de autor dureaza in principiu 70 de ani de la moartea autorului. Deci tot ce se cere ca sa aveti drepturi de autor e sa fiti primul in lume care a publicat un astfel de desen, nu e nevoie nici de plic cu idei, nici de o inregistrare a unei marci.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
tgeorgescu, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Probabil ca voi merge pe ideea publicarii fara inregistrare la OSIM. As fi dorit totusi sa ma lamuresc ce anume inseamna acest depozit national. Daca inregistrez un asemenea model si apare acest depozit national ce inseamna decaderea din drepturi? Aceasta decadere atrage dupa sine si radierea? Daca totusi obtin un depozit si din diverse motive nu-l mai pot sustine financiar - si in actuala criza e o posibilitate - in mod normal ar trebui ca acest depozit sa fie radiat si locul sa ramana gol, nu sa fie preluat de cineva care nu este creatorul lui. Sau nu am inteles bine despre ce este vorba. As merge si pe inregistrarea lui pentru a obtine o protectie sporita, dar mi se pare ciudat ca as putea pierde dreptul unei creatii care ramane a mea indiferent de situatie.
Va propun sa inregistrati o marca care sa fie constituita din imaginea personajului si sub imagine numele personajului.Aceasta marca daca va fi inregistrata va va conferi pentru 10 ani o protectie puternica. Nimeni nu va mai putea folosi imaginea asociata numelui personajului.Conditia este ca numele personajului sa fie un nume nou, necunoscut si imaginea personajului sa fie creatia Dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decădere din drepturi andreipitesteanu andreipitesteanu În urmă cu ceva timp am inventat un personaj de desen animat. Am fost sfătuit să-l înregistrez la OSIM ca desen sau model industrial. Singura problemă ar ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor sigla scoala Autor Autor Buna ziua! Am nevoie de un sfat juridic si anume: am realizat o sigla pentru o institutie scolara publica in anul 2006 fiind angajat la acesta institutie ( nu ... (vezi toată discuția)
Se pot inregistra ca marca intrebarile pentru un concurs? ionu roman ionu roman este posibil ca emitent al unor intrebari pentru anumite genuri de concursuri ca eu sa imi inregistrez ca marca aceste intrebari? Pentru a nu putea fi folosite ... (vezi toată discuția)