Buna ziua!
Intentionez sa cumpar un autoturism de la o persoana aflata in strainatate. Autovehiculul este inregistrat in Romania. Masina imi va fi livrata de o terta persoana (un anumit ,,operator", din cate mi-a comunicat vanzatorul, din cadrul unei companii de curierat).
As vrea sa stiu care este mai exact calea legala de achizitionare a autovehiculului in acest sens, tinand cont ca vanzatorul va fi reprezentat de acel curier. Care sunt pasii de urmat si documentele necesare (autenticitate RAR, verificare politie, notar, etc.). Nu as vrea sa am surpriza ca autovehiculul sa fie drept carantie a vreunei datorii sau sa fie dobandit prin alte mijloace decat cele legale.
Va multumesc!
Buna.Ca metoda de asigurare ca se poate radia din circulatia tarii respectie ar trebui sa solicitati o copie dupa documentele masini,a vedeti daca are stampila pe spatele carti inseamna ca a fost radiata si nu are datori,astfel puteti sa o veti putea inmatricula.
Apoi trebuie sa va trimita actele masini,asta depinde din tara in care este masina,unele au un act s-au 2,cum e cartea masini la noi si talonul,trebuie sa aveti un contract de vanzare cumparare original in tara de unde vi sa vandut contrectul.
Apoi demersurile pt inmatriculare ar fi urmatoarele
-se traduce si se legalizeaza contractul si actele masini
-se inregistreaza la primarie
-se programeaza masina la R.A.R cost 440 ron s-au 840 ron depinde daca are cod european asta se stabileste acolo ,va zice acolo
-dupa ce este facut RAR,mergeti cu actele ce le-ati primit de acolo la finante si se completeaza o cerere dupa cateva zile va va da un raspuns ce pret va trebui sa achitati la taxa,apoi tot acolo veti achita taxa
-apoi dupa ce aveti chitanta platita ,mergeti cu toate actele care le aveti pana in moment la un birou de copiat acte de inmatriculari auto,va mai completeza ceva cere de nmatriculare,trebuie aveti o asigurare valabila de cel putin 6 luni sau 12 ani,apoi predati dosarul la politia de inmatriculari auto,va va elibera nr definitiv si ulterior talonul prin curierat va veni la dvs acasa in maxim 14 zile lucratoare,pana in acest timp vi se va elibera o dovada de circulatie provizorie.Bafta.
observ ca masina este inmatriculata in romania.....o luati direct de la propietarul de pe carte?s-au de la un revanazator?In cazul acesta trebuie sa faceti un cotract de vanzare cumparare cu vanzatorul,apoi sa cereti certifical fiscal(trerbuie sa fie fara datori) altfel nu puteti sa o inregistrati nici la primarie,... apoi sa fiti atent la ce data a fost inmatriculata in romania...daca a fost inmatriculata inainte de 2007,trebuie sa achitati din nou taxa daca o treceti pe numele dvs,la fel si in cazul in care a fost platita si recuperata de proprietar,ca metoda de siguranta nu achitati masina pana nu aveti certificalul fiscal al vanzatorului sa fie fara datori la primarie,si cand verificati la finante ca proprietarul nu a recuperat taxa
-apoi daca toate sant ok,faceti programare la rar,daca verificarea tehnica este valabila la rar se face doar idetintificarea (in jur de 100 ron) si asigurarea obligatorie de minim 6 luni.
Va multumesc mult!
Da, este inregistrata deja in Romania si eu teoretic o cumpar de la proprietar, insa acesta va fi reprezentat de o alta persoana prin intermediul unei firme de curierat in gestiunea careia a lasat masina inainte de a pleca din tara (aici m-ar interesa ce fel de contract ar trebui sa fie incheiat intre acestia).