avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Ordonanta de guvern/ordin de ministru?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Ordonanta de guvern/ordin de ministru?

In lipsa oricarei experiente cu legea sau probleme legislative, incerc sa aflu ce este o ordonanta de guvern, ce este un ordin de ministru, si care este diferenta dintre ele, sau cel putin unde as putea citi despre asa ceva. Orice ajutor mi-ati putea oferi este apreciat.

Nu sunt sigur daca am postat in forum-ul corect, dar daca e cazul imi puteti spune unde trebuie mutat mesajul.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
dirk101, utilizator
Cel mai recent răspuns: dirk101 , utilizator 09:39, 5 August 2013
Delegarea legislativă semnifică împuternicirea, pe timp limitat, a unei alte autorităţi decât cea legiuitoare să exercite prerogative legislative.
Delegarea legislativă în România - Analiză jurisprudentială
[ link extern ]

Unele organe ale administraţiei publice au competenţa de a emite acte normative pe baza şi în executarea legii. În categoria acestor izvoare se înscriu actele Guvernului. Guvernul, ca organ al puterii executive, adoptă în vederea exercitării funcţiilor sale, hotărâri, ordonanţe şi regulamente, pe baza şi în executarea legii. Ministerele prin organele unipersonale şi colegiale, emit ordine şi instrucţiuni care stau la baza organizării şi funcţionării activităţii lor.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Ce am inteles din mesajul tau e ca, pentru a-si face treaba, guvernul adopta ordonante, si un un minister/ministru emite ordine, iar ordonantele si ordinele sunt acte normative.

Asta inseamna ca singura diferenta clara intre ele chiar e doar sursa de unde provine fiecare?
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
dirk101, utilizator
Diferenta consta in sursa de unde provine, dar si de puterea conferita. Un Ordin nu poate modifica, abroga sau adauga la o ordonanta de urgenta.
Am inteles, multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act juridic bufa bufa Decretul 463/1984 de demolare a unor imobile cu adresele trecute in anexa este act juridic care atesta proprietatea celui demolat? cf legii 247/2005 art221? (vezi toată discuția)
Lamuriri legislative - ce lege prevede ca ordinul ministrului trebuie publicat in m.of.? atenahex atenahex Buna ziua. Exista vreo lege prin care se stipuleaza ca orice Ordin de Ministru trebuie publicat in Monitorul Oficial? (vezi toată discuția)
Acte juridice hotararile de guvern sunt acte administrative normative ???? (vezi toată discuția)