avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca intru in somaj mai primesc stimulentul de 500 de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca intru in somaj mai primesc stimulentul de 500 de ron ?

Buna ziua,

Anul trecut m-am angajat la o firma pe periodata determinata pana pe 30.09.2013, urmand dupa aceasta data sa-mi reinnoiasca contractul pe perioada nedeterminata.
Anul trecut pe 24.09.2012 am nascut si am intrat in concediu de crestere a copilului (am optat pentru 1 an de CCC)urmand sa ma intorc la servici mai devreme de un an si sa primesc stimulentul de 500 de ron.
Acum apare problema, nu-mi mai reinnoiesc contractul, este legal?
Daca intru in somaj pot sa mai primesc stimulentul de 500 de ron?
Daca intra tata ultima luna in concediu, poate sa primeasca el stimulentul de 500 ron pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Chiar dc. am optat sa stau 1 an acasa, se mai poate face in acest moment ceva?pot sa ma mai razgandesc acum si sa stau pana la 2 ani ai copilului?
Ce sa fac ?:(
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:28, 19 August 2013
1. Angajatoprul nu este obligat sa prelungeasca un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata daca nu doreste acest lucru.

2. - CIM va inceta de drept (art.56(1), lit.l) din Codul muncii) si veti putea beneficia de indemnziatie de somaj.
- Indemnizatia de somaj nu este un venit profesional impozabil deci pe perioada de somaj nu veti putea beneficia de stimulentul de insertie.

3. Daca tatal copilului nu intra cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC) atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna.

4. De stimulentul de insertie va putea beneficia numai parintele care a intrat prima data in CCC.

5. Optiunea privind perioada de CCC se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

6. Singura posibilitate de a beneficia de stimulentul de insertie este sa incheiati un CIM chiar si cu timp partial (o ora pe saptamana) sau un contract de colaborare sau de prestari servicii.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc!
Buna ziua,

Pot sa ma mai razgandesc acum si sa stau 2 ani acasa?
Tin sa mentionez ca, eu am avut 1000 ron CCC ,deci ma incadrez si in al 2-lea an.
1. In raspunsul meu anterior spuneam:
5. Optiunea privind perioada de CCC se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Asa zice si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralf84 ralf84 Buna ziua, AM si eu o nelamurire: Sunt in concediu crestere copil si am optat pt 2 ani, exista posibilitatea sa ma razgandesc si sa intrerup dupa implinirea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mami_2012 mami_2012 Buna ziua! 1. Sunt in concediu pentru cresterea copilului si am optat pentru 1 an de concediu. Pentru a beneficia de stimulentul de 500 de lei ar trebui sa ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mamica2013 mamica2013 buna ziua, am si eu o dilema cu privire la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in sensul acordarii acesteia, pt ca eu fac un an de zile inainte de ... (vezi toată discuția)