avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament in rate, inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament in rate, inainte de casatorie

Buna ziua!

Am achizitionat un apartament pe credit bancar, pe numele meu, am platit un an de zile ratele, si dupa aceea m-am casatorit.
Acum ratele le platim amandoi, sau cel putin asa s-ar subintelege.

Ce se va intampla in caz de divort? al cui ramane apartamentul, al meu?... sau il impartim?.....sau va trebui sa ii restitui fostului sot jumatate din cuantumul fiecarei rate bancare platite in timpul cat am fost casatoriti?

Va multumesc anticipat?
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 10:51, 5 August 2013
Apartamentul teoretic este bun propriu al dvs, numai ca sotul va putea pretinde un dr de creanta asupra a 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei.
Un articol pe aceasta tema gasiti aici
[ link extern ]

In caz de divort apartamentul va ramane celui care l-a contractat urmand a-l despagubi pe celalalt sot proportional cu perioada cat au platit impreuna ratele.

Apartamentul nu face parte din bunurile comune fiind un bun achizitionat inainte de casatorie dar dupa casatorie se prezuma ca veniturile sunt comune daca nu se stabileste altfel, ea cu banii ei, el cu banii lui, (dar ce fel de casnicie ar fi asta?:) ), astfel incat se poate considera ca si sotul si-a adus aportul la achitarea ratelor.
Din aceasta cauza sotia trebuie sa ii plateasca ex-sotului contributia la plata ratelor.

se pare ca scartaie ceva, daca deja va ganditi la divort. B-)
daca chestiunea proprietatii este clara (dupa cum v-au explicat colegii, mai sus) dreptul de creanta al sotului (actual sot, viitor fost sot) urmeaza a se calcula functie de veniturile fiecaruia. Poate fi 50%, sau mai mare ori mai mic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj aqarela aqarela Buna ziua.sotul meu vrea sa divorteze dupa 3ani d casatorie. Avem un bebe de 7luni.in momentul d fata stam in apartamentul meu achizitionat inainte d ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament inaintea casatoriei ( cu ... Diana.23 Diana.23 Buna ziua! Am cumparat un apartament inaintea casatoriei ( cu un avans destul de mare + credit). Ulterior ne-am casatorit. Acum la 3 ani de la casatorie am ... (vezi toată discuția)
Ipoteca si partaj TOASCA79 TOASCA79 speta: sotul achizitioneaza apartament inainte de casatorie cu ipoteca pe 30 ani, impreuna cu parintii care sunt coplatitori. se casatoreste, ratele fiind ... (vezi toată discuția)