avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributia pentru concedii si indemnizatii ca PFA ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributia pentru concedii si indemnizatii ca PFA care este si salariat

Cum pot sa-i oblig pe cei de la CASMB sa respecte legea?

Pe scurt:
Un PFA care este si salariat cu contract individual de munca vrea sa plateasca si contributia pentru concedii si indemnizatii. Functionarul de la casa de sanatate refuza cererea de inregistrare motivand cu art.1, al 1, OUG 158/2005.
Nu stiu ce juristi au in dotare cei de la CASMB, insa citind si recitind acest articol de lege, nu gasesc nimic care sa vina in sprijinul acestui refuz.

Pe scurt, acel articol precizeaza cine are dreptul la concedii medicale si indemnizatii.
Este evident ca o persoana X, aflata si situatia descrisa mai sus, salariat si PFA, are dreptul la concedii si indemnizatii.

Deci problema nu se pune daca are drept sau nu, drept are, EVIDENT. Drept urmare acea motivatie este complet nejustificata.

2. Problema este de fapt care este baza de calcul pentru indemnizatie. Iar radacina problemei este in modul cum au redactat aceasta lege.
Daca ar fi sa facem o paralela intre CASS s contributia pentru concedii, in primul caz, se specifica clar, ca in situatia in care o persoana obtine mai multe venituri, contributia se calculeaza pentru fiecare din aceste. Perfect normal.
Anormal este insa de ce situatiile aceste nu au fost mai bine tratate in OUG 158 sau macar in norme, de ce redactarea lasa loc la atatea interpretari.

Am repus cerere pentru a primi un raspuns oficial competent, dar ma tem ca nu va fi cazul. Aveti alta sugestie? Multumesc


PS. Concluzia, cand e vorba de luat bani, legile sunt mai clar redactate pentru a nu lasa loc de interpretari si pentru a da dreptate statului. Insa cand vine vorba ca statul sa dea bani, putem sa ne tinem cu mana de cap si sa ne miram de minunata noastra tarisoara.


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:10, 5 August 2013
Buna ziua,

1. Autoritatile si institutiile publice nu au dreptul sa refuze primirea cererilor, indiferent de continutul lor. Daca totusi acestia refuza inregistrarea, atunci puteti expedia cererea dvoastra prin posta iar avizul de expeditie reprezinta dovada inregistrarii.
2. Gasiti aici informatiile de care aveti nevoie www.avocatnet.ro/content/art...
Mediere-HTA a scris:

Buna ziua,

1. Autoritatile si institutiile publice nu au dreptul sa refuze primirea cererilor, indiferent de continutul lor. Daca totusi acestia refuza inregistrarea, atunci puteti expedia cererea dvoastra prin posta iar avizul de expeditie reprezinta dovada inregistrarii.

De fapt nu a refuzat cererea, a refuzat inregistrare. A pus stampila pe cerere si a respins-o.

Problema e, ca cererea de inregistrare - "Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii", anexa 4 din norme, este doar pentru cei care se incadreaza in prevederile art 1, alin(2)

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:


In concluzie, nu ma incadrez in acel articol, iar teoretic ar fi indreptatiti sa refuze cererea, nu pe motivul art 1, si pentru ca nu exista cerere pentru situatia in care persoana are ambele calitati, si de salariat si de PFA.
Legea ne-a lasat pe dinafara
1. Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit. Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

2. Puteti face o sesizare, pe e-mail, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pe: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru pfa ilie_a64 ilie_a64 Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt ... (vezi toată discuția)
Poti beneficia de concediu medical simultan ca si angajat cu contract dar si ca pfa? alissro alissro Buna ziua, Am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati. O persoana care este angajata cu contract pe perioada nederminata dar care are si calitatea de ... (vezi toată discuția)
Pfa medic - contributii personale catre stat iulia-simona iulia-simona medicul de familie este PFA. El plateste contributia pentru concedii si indemnizatii 0,85% pentru salariatii sai la Finante. Este medicul obligat sa achite ... (vezi toată discuția)