avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poti beneficia de concediu medical simultan ca si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poti beneficia de concediu medical simultan ca si angajat cu contract dar si ca pfa?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati. O persoana care este angajata cu contract pe perioada nederminata dar care are si calitatea de PFA la care plateste pe langa impozit si CASS (5.5%) sa beneficieze de plata concediului medical din ambele parti ( bineinteles la pfa cu conditia sa achite separat si cei 0.85% pentru indemnizatii)? De exemplu cazul meu este urmatorul: sunt angajata, am si PFA si am intrat in concediul prenatal apoi dupa ce nasc timp de 42 de zile in postnatal. Pot beneficia de plata acestui concediu si pentru ceea ce am incasat pe pfa?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: GabrielaGusoi , utilizator 22:48, 26 Noiembrie 2019
Daca ati platit cei 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci beneficiati de indemnizatie de maternitate de la ambele locuri de munca.
Multumesc mult pentru raspuns. Ma puteti va rog ajuta cu vre-un text de lege care sa precizeze acest lucru? Sotul meu a fost la Casa de sanatate astazi si i-au spus ca in baza OUG 158/2005 art 1 alin 2 nu pot beneficia decat dintr-un singur loc. Ca sa beneficiez ca PFA trebuie sa nu mai am calitatea de angajat. SIncer mi se pare stupid, avand in vedere ca am platit contributii destul de consistente pentru sanatate , insa orice mi se pare totusi posibil.

Multumesc mult
1. Sa vedem ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:?

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
...

2. - Asadar unde scrie in art.1, alin. (2) ca poti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical dintr-un singur loc?
- Din contra spune ca de aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele autorizate sã desfãşoare activitãţi independente.

3. Daca este asa cum vi s-a spus inseamna ca nu trebuia sa mai platiti cei 0,85% si atunci sa cereti sa vi-i restituie.

4. Este sigur insa ca pentru calcularea indemniozatiei pentru CCC se au in vedere si veniturile nete din PFA.

Buna ziua,

Sunt in aceeasi situatie ca si dvoastra, cred ca am fost "serviti" de aceeasi persoana. In disperare de cauza, am reusit sa gasesc ceva pe un alt forum care s-ar putea sa ne ajute. Este vorba de :

Ordinul 470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006
([ link extern ] )
.....................................
23. Articolul 72 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 72
(1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va inscrie «Conform cu originalul» si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1."

Doamne ajuta, sa putem rezolva cu articolul asta.

Numai bine si succes!
Si in 2019 acest lucru se mentine?eu am pfa, am avut contract cu casmb pt concedii medicale care a fost anulat imediat ce am incheiat un CIM pe o luna. Am aflat asta intamplator, nu stiu unde in lege este mentionat.Mi s-a spus ca nu se cumuleaza,practic, ca incheierea CIM-ului a anulat contractul meu cu CASMB. Asadar, imi restituie banii de asigurari medicale de concediu si nu beneficiez de prenatal si lauzie.Ma puteti ajuta, va rog, cu aceasta prevedere?unde este mentionata, mai pot face ceva?Mai sunt 4 luni jumatate pana nasc (in cel mai bun caz, cumulativ, as strange 1 luna CIM+4,5 luni cu CASMB, deci nu 6 luni) si nu as fi aflat acest lucru daca nu intrebam eu acum. Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru pfa ilie_a64 ilie_a64 Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu medical iuliangoga iuliangoga Sunt angajat cu mai multe c.i.m cu timp partial si detin si un pfa . In cazul acesta ,ca pfa, pot incheia un contract de asigurare cu casa de sanatate pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de concediu de risc maternal cumulata ca salariata si p.f.a. ambroziem ambroziem buna ziua. sotia mea care este insarcinata a avut venituri atat de natura salariala (ca angajata cu c.i.m.) cat si independente (ca p.f.a.). si pentru ... (vezi toată discuția)