avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate

Bunicii mei dinspre mama, inainte de colectivizare, detineau 10 hectare de pamant. Mama mea, dupa casatorie, nu a mai locuit la tara, acolo unde s-a nascut, ci intr-un alt judet si are doar un frate care a locuit alaturi de bunici pe tot parcursul vietii acestora. Mama mea, nu mai conteaza motivul, conform legii fondului funciar, nr.18/1991, nu a facut pana in prezent nicio cerere sau nu a intreprins niciun demers pentru obtinerea pamantului care i se cuvenea ca si mostenire de la parinti in cota de 50% ( nu s-a facut succesiune si nu exista niciun testament ramas de la bunici). La data aparitiei legii 18 si dupa intrarea acesteia in vigoare ambii mei bunici erau in viata. In momentul actual nu cunosc pe numele cui a fost eliberat titlul de proprietate, pe numele bunicilor sau a unchiului meu. Am intocmit o procura care ma imputerniceste sa obtin, daca se mai poate, pamantul care i s-ar fi cuvenit mamei de la bunici si de aceea va rog sa analizati urmatoarele situatii, relativ ipotetice, pentru a sti in continuare ce am de facut, sau daca se mai poate face ceva:
1) Titlul de proprietate a fost eliberat pe numele bunicilor si unchiul meu stapaneste in mod abuziv partea de pamant care i se cuvenea mamei;
2) Titlul de proprietate a fost eliberat pe numele unchiului, deoarece a declarat in fals, cu doi martori, ca mama mea este decedata:
3) Titlul de proprietate a fost eliberat pe numele unchiului meu, chiar daca nu a existat un acord scris al bunicilor mei, pentru ca el sa poata obtine acest pamant in numele lor, unchiul meu fiind in relatii de prietenie cu fostul primar care a avut in trecut doua mandate de primar.
Intrebari suplimentare:,
- legea 165 din 16.05.2013 se refera la restituirea in natura a imobilelor, dar si a terenurilor confiscate de comunisti; in cazul in care s-a intocmit in trecut un titlu de proprietate pe numele unchiului meu, doar pentru cinci hectare, si pamantul care se cuvenea mamei mele se afla in continuare in stapanirea Primariei, se mai poate face, potrivit prevederilor legii 165/2013, ca urmare a unei cereri, restituirea proprietatii catre mama mea?
- dreptul de proprietate se prescrie vreodata? In legile aparute dupa ’89 cu privire la restituirea terenurilor nu se specifica faptul ca dreptul de proprietate se prescrie, ci se arata doar ca cererile de restituire pot fi depuse intr-un anumit termen.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
HeniuV, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 03:39, 7 August 2013
Este cel mai indicat lucru sa va adresati in scris primariei unde se afla terenul mamei dvs.
si in termen de 30 de zile o sa stiti exact situatia celor solicitate.
Prietenia unchiului cu primarul comunei nu va afecteaza deoarece :
Art. 51 din Constituţia revizuită în 2003 (fostul art. 47 din Constituţia din 1991) are următorul conţinut:
“(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.
In Legea nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002
privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor
(publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002)

"Art. 1. (1) Prezenta ordonanta are ca obiect reglementarea modului de exercitare de catre cetateni a dreptului de a adresa autoritatilor si institutiilor publice petitii formulate in nume propriu, precum si modul de solutionare a acestora."


"Art. 2. In sensul prezentei ordonante, prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale de interes judetean sau local, precum si regiilor autonome, denumite in continuare autoritati si institutii publice."

"Art. 6. (1) Autoritatile si institutiile publice prevazute la art. 2 sunt obligate sa organizeze un compartiment distinct pentru relatii cu publicul, care sa primeasca, sa inregistreze, sa se ingrijeasca de rezolvarea petitiilor si sa expedieze raspunsurile catre petitionari.
(2) Compartimentul prevazut la alin. (1) inainteaza petitiile inregistrate catre compartimentele de specialitate, in functie de obiectul acestora, cu precizarea termenului de trimitere a raspunsului.
(3) Compartimentul prevazut la alin. (1) este obligat sa urmareasca solutionarea si redactarea in termen a raspunsului. (4) Expedierea raspunsului catre petitionar se face numai de catre compartimentul pentru relatii cu publicul, care se ingrijeste si de clasarea si arhivarea petitiilor."

"(2) Pentru solutionarea petitiilor transmise, potrivit art. 61, de la alte autoritati sau institutii publice, termenul de 30 de zile curge de la data inregistrarii petitiei la autoritatea sau institutia publica competenta."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forma actualizata a og nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor geo-vem geo-vem Rog să mă ajutati cu o forma actualizata a og 27/2002(privind petitiile)sioug 27/2003 privind acordul tacit, sau alte acte normative ce modifica sau ... (vezi toată discuția)
Termen legal de raspuns DarkSoul DarkSoul Buna ziua, In luna februarie am depus un dosar pentru a beneficia de pamant in folosinta gratuita in baza legii 15/2003 si inca nu am primit raspuns. Care ... (vezi toată discuția)
Fals in acte publice? Rose06 Rose06 Stimate doamnelor si domnilor, unde ma sfatuiti sa apelez in urmatorul caz: am facut reclamatie in scris pe e-mail la o directie a unei primarii si mi s-a ... (vezi toată discuția)