avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta neplatita - drepturile se pot mosteni?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta neplatita - drepturile se pot mosteni?

Buna ziua,
avem urmatorul caz: apartament proprietate mama (50%) si doi copii (fiecare 25%). Se cere sistarea starii de indiviziune si unul din copii cere atribuirea imobilului, ceilalti nesolicitand atribuirea. Se acorda imobilul celui ce solicita si acesta plateste sulta celuilalt frate, dar nu plateste si mamei, aceasta nefacand nici un demers pentru a-i fi platite drepturile. Mama decedeaza fara a-i fi platita sulta.
Intrebare: drepturile neplatite reprezinta masa succesorala? Celalalt frate poate solicita atribuirea de jumatate din drepturile neplatite? Si daca da, poate solicita penalitati pentru neplatirea la termenul prevazut in hotararea privind sistarea starii de indiviziune?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:05, 17 Martie 2009
da, credem ca in situatia data, drepturile se pot mostenii.Restantele, cat si penalitatile aferente neefectuarii platilor, se pot pretinde printr-o actiune in justitie.Ar fi ideal sa le obtineti pe cale amiabila, dar nu credem ca e posibil.
Cati ani au trecut de cand se datora sulta?
Situatia inca nu s-a produs, dar exista o posibilitate ridicata sa se ajunga la asta. Si toti cei implicati sunt inca in viata.
Fratele dvs. a acceptat in vreun fel mostenirea de pe urma mamei dvs.?
Cum era sa accepte o succesiune nedeschisa? Userul selenus tocmai a specificat faptul ca toti cei implicati sunt in viata.

GabrielaA a formulat intrebarea cheie. De raspunsul la aceasta intrebare depinde implinirea sau nu a prescriptiei dreptului mamei de a cere plata sultei. Este singura care o poate face in timpul vietii, daca obligatia nu s-a prescris.

Dupa decesul ei, s-ar putea prezuma ca, necerand plata sultei, aceasta ar putea echivala cu intentia gratificarii fiului obligat la sulta, iar suma ar putea intra doar la reductiune, daca incalca rezerva succesorala. Iar daca pana la deces intervine prescriptia, situatia ar fi si mai stranie. Pe de o parte, datoria fiind prescrisa, ea nu mai poate fi ceruta de mostenitori. Pe de alta parte, chiar prescrisa fiind, fratele care si-a achitat partea de sulta ar putea cere reductiunea sumei reprezentand sulta datorata de celalalt descendent invocand intentia liberala a defunctului.

O chestiune interesanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, sulta neplatita, evacuare dupa 10 ani luciano2014 luciano2014 buna ziua, In urma cu 10 anii, parintii mei au trecut prin divort,acesta sa terminat acum 7 anii, tata a locuit singur, mama plecata, el a ramas datorita ... (vezi toată discuția)
Mostenire iuliana74 iuliana74 Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune. Îi poate evacua cel care plătește sultele pe ceilalți coproprietari? AlexandraDD AlexandraDD Buna seara , Eu si fratele meu detinem in procent egal un apartament cu trei camere in Bucuresti in urma succesiunii facute dupa decesul mamei noastre. La ... (vezi toată discuția)