avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este corecta sentinta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Este corecta sentinta?

Deci, printr-o SP definitiva, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 ani, pentru savarsirea a trei infractiuni. Prin aceeasi SP s-a dispus contopirea pedepsei aplicate cu pedepsele aplicate anterior prin alta SP. Condamnatul respectiv, a solicitat in fata instantei, si a obtinut contopirea pedepselor din primul dosar. Este corect ca la pronuntarea celei de a doua sentinta (in al doilea dosar) instanta sa mai contopeasca inca o data pedepsa aplicata cu pedepsele aplicate si contopite in primul dosar? Ca urmare a contopirii pedepselor in primul dosar, in momentul pronuntarii hotararii in cel de-al doilea dosar, acele mandatate nu erau nule? Sper ca intelegeti ce am vrut sa zic, va multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: lex_lex , utilizator 13:14, 8 August 2013
Dacă erau infracţiuni concurente, este firesc cum a procedat instanţa. Faptul că prima hotărâre s-a desfiinţat, nu înseamnă că pedepsele respective nu mai sunt luate în calcul .
Celelalte pedepse , din prima hotărâre, deja stabilite, se contopesc cu pedepsele stabilite pentru noile infracţiuni, alegându-se pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul special, iar dacă acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la 5 ani.
Primele pedepse, in primul dosar, s-au contopit si a rezultat prima hotarare. Cand s-a pronuntat cea de-a doua hotarare, in dosarul al doilea, s-a procedat la decontopirea celor trei pedepse din primul dosar, si s-au contopit cele trei pedepse din primul dosar cu cele trei pedepse din al doilea dosar. Nu trebuia sa se contopeasca pedepsele din al doilea dosar cu pedeapsa rezultanta, cea mai grea, din primul dosar? pedeapsa care se afla in executare la pronuntarea instantei in al doilea dosar. Imi cer scuze daca nu sunt suficient de clar.
Nu, era necesară reindividualizarea pedepselor, având în vedere numărul şi natura infracţiunilor concurente, alte aspecte care se iau în considerare la individualizarea pedepselor. Oricum, din ansamblul pedepselor aplicate pentru infracţiunile concurente , se alege tot pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor.
Va multumesc frumos pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contopire pedepse GeorgeG GeorgeG Buna ziua. In cazul unei cereri de contopire pedepse, daca pentru una dintre pedepse (cea mai mare) a fost pronuntata liberarea conditionata, se poate ... (vezi toată discuția)
Rezultatul contopirii executare mezgageza mezgageza daca instanta descopera ca am mai multe pedepse cu suspendare contopeste din oficiu? voi fi citat sau intr o zi aflu ca am o pedeapsa cu executare si au emis ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)