avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trecerea copilului pe numele sotului actual
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trecerea copilului pe numele sotului actual

Buna ziua!Am o fetita de 13 ani si as dori sa stiu cum trebuie sa procedez ptr.a trece fetita pe numele actualului sot.mentionez ca pe certificatul de nastere nu este trecut numele tatalui sau natural nefiind casatoriti la momentul nasterii copilului dar primeste pensie alimentara de la acesta in urma procesului de paternitate si fetita este pe numele meu de d-ra eu fiind casatorita in momentul de fața si port numele sotului.Și eu si sotul dorim sa o trecem pe numele actualului sot si dorim sa stim si daca va afecta pensia alimentara primita de copil pana acum.Tatal biologic al fetitei nu tine legatura cu noi,nu-l intereseaza nimic de copil doar trimite pensia.Va multumesc si astept raspuns.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
ela_mia07, utilizator
Cel mai recent răspuns: melindam , utilizator 07:47, 12 Martie 2024
Prin infiiere, cu acordul tatalui natural, se poate schimba numele copilului si sigur ca nu veti mai beneficia de alocatia de la tatal natural.
o curiozitate: de aici rezultă că, odată cu înfierea, copilul pierde și drepturile de moștenitor al tatălui biologic?
Copilul infiat nu mai este mostenitor al parintilor naturali, el capatata drepturile unui copil natural asupra averii parintilor care l-au infiat. Vorbim de parintii sau parintele care il infiaza.
nu inteleg un lucru: tatal natural este tata (caci inteleg ca plateste pensia de intretinere - deci, legal, se achita de indatorire) dar nu este trecut in certificatul de nastere?
In urma procesului de paternitate nu se schimba si certificatul de nastere?
(intreb cu toata buna intentie, caci aceste lucruri imi sunt necunoscute)
Ba da, sigur ca se schimba. In baza hotararii, se inscrie mentiunea in actul de starea civila si se elibereaza un alt certificat.
ART. 45
Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoastere intocmit potrivit legii sau a hotaririi judecatoresti definitive si irevocabile.

d-na se refera la nume. Numele fetei e cel al mamei inainte de casatorie, nu poarta numele tatalui, insa tatal biologic e trecut ca si tata in certificat.

pe certificatul de nastere nu este trecut numele tatalui sau natural nefiind casatoriti


Se poate intampla ( mai avem un caz pe forum) cand doamna a pastrat si se foloseste de certificatul vechi. Deci dupa ce s-a stabilit paternitatea, femeia n-a mai trecut pe la starea civila, poate acolo s-a facut mentiunea, insa nu si faptic.

Alte discuții în legătură

Cum trec copilul minor in numele actualului sot? Adriana1577 Adriana1577 In 2010 am divortat .in urma divortului minora mi a fost incredintata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila .recent m am casatorit si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Cum inregistrez minora pe numele sotului meu, care nu e tatal biologic al fetitei? Monyk_Ady Monyk_Ady Am o fetita din afara casatoriei este de 2 ani si 8 luni cum as putea sa o trec pe numele luat dupa casatorie,ea poarta numele meu de fata in certificat la ... (vezi toată discuția)
Copil conceput cu alt barbat in timpul casatoriei si recunoscut de acesta. este legal Gabriel Cristian Gabriel Cristian buna ziua. va rog daca ma puteti lamuri la o speta. Am divortat de sotie in luna aprilie 2021. Ea fiind plecata in italia din anul 2015. A mai venit pe acasa ... (vezi toată discuția)