avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bani imprumutati si nerecuperati
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bani imprumutati si nerecuperati

buna. am imprumutat o suma de bani si persoana respectiva nu vrea sa imi inapoieze banii pe motiv ca nu lucreaza, nu vrea.... am un martor care a fost de fata cand i-am imprumuntat bani. as dori sa intreb daca se poate face ceva legal, sa il dau in judecata sau ceva? mersi
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 14:06, 9 August 2013
daca nu aveti NIMIC insccrisuri, nu prea aveti ce face.#-o
1.Proba...banilor, se face cu acte (chitante, contracte, etc) nu cu martori.
2.Testis unus, testis nullus - un singur martor nu face o dovada suficienta si credibila.
Daca intre dvs si cel imprumutat exista o relatie ce ar putea motiva o eventualitate imposibilitate de preconstituire dovada scrisa, de ex. relatie amoroasa, relatie de rudenie, relatie de subordonare, etc. Ati putea avea sanse si fara un inscris constatator.
Un singur martor poate fi suficient. Nu exista nicio prevedere legala care sa impuna mai mult de un martor. Martorii nu pot fi rude sau afini, sot sau interzisi judecatoresti.
Pierdeti timp si bani sa-l dati in judecata, daca nu aveti nici un fel de act in acest sens, proba cu martori nu va ajuta.
Contrar sigurantei dlui avocat, jurisprudenta este cu totul alta, in anumite conditii :

1. : Curtea Suprema de Justitie, decizia nr. 2546 din 14 noiembrie 1997

In speta, reclamanta a probat ca intre ea si parat existand raport de concubinaj, s-a aflat in imposibilitate morala de a intocmi un inscris doveditor al imprumutului de 18.000 DM, astfel ca in mod corect prima instanta si apoi cea de apel au conferit valoarea unei marturisiri neprezentarii paratului la interogator, in sensul art. 225 Cod procedura civila, pe care au coroborat-o cu adresa politiei, din continutul careia reiese ca paratul, prezentandu-se la politie in urma reclamatiei fostei concubine, a recunoscut imprumutul de la aceasta a sumei de 18.000 DM. Aceste recunoasteri au fost coroborate si cu declaratiile martorilor audiati in cauza, care aveau cunostinta de relatiile de concubinaj ale partilor si de faptul ca reclamanta avea economisita suma de 18.000 DM.
Dispozitiunile restrictive ale art. 1191 Cod civil referitoare la admisibilitatea probei testimoniale nu-si gasesc aplicare in situatiile prevazute de art. 1198 Cod civil, care se refera la imposibilitatea materiala si morala a creditorului de a preconstitui dovada scrisa despre obligatia ce pretinde. In sensul aratat, nu poate fi nici o indoiala ca relatiile ce exista in mod obisnuit intre rude apropiate, firesti sau prin alianta, intre soti ori intre prieteni vechi, sunt incompatibile cu comportari din care ar reiesi o lipsa de incredere a unora fata de altii cum ar fi aceea de a pretinde intocmirea unor inscrisuri pentru constatarea operatiunilor juridice ce intervin intre ele.

2. [ link extern ] /

Evident, trebuie indeplinite conditiile pentru a fi admisa o astfel de exceptie :

Imposibilitatea de preconstituire a probei constituie o exceptie, care trebuie interpretata restrictiv, asa încât se aplica doar în acele situatii în care relatiile ce exista în mod obisnuit între parti ar fi incompatibile cu solicitarea de a încheia un înscris constatator, deoarece ar rezulta o lipsa de încredere din partea celui ce pretinde înscrisul, de natura sa afecteze relatiile partilor în viitor
.

Detalii: [ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
ContSters214341, utilizator
Incercati si o plangere la politie pt abuz de incredere, nu i se intampla nimic insa poate se sperie si da banii ori poate recunoaste in scris acea datorie si veti avea astfel si un inscris.
Pana la actiunea civila sa nu lasati sa treaca 3 ani de la data cand trebuia sa ii inapoieze.

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere..? posibil santaj? Maria_v7 Maria_v7 Am imprumutat o suma de bani fostului prieten (cu care am avut o relatie de lunga durata) chiar inainte de a ne desparti.Acum refuza sa-mi restituie suma de ... (vezi toată discuția)
Marturia-unica proba? ContSters156394 ContSters156394 Buna ziua. Marturia poate fi proba unica intr-un proces? Recent am auzit de un caz in care A l-a actionat in judecata pe B pentru distrugerea unui bun (anume ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani imprumutati romanik romanik Va rog sa-mi spuneti in care este metoda cea mai facila de a recupera niste bani imprumutati unei tinere, care are doar un magazin pe numele ei? I-am ... (vezi toată discuția)