avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Factura persoana fizica
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Factura persoana fizica

Detin mai multe locuinte. Intrebarea pe care o am este daca, in cazul achiziionarii unor bunuri, mi se poate emite factura fiscala pe o adresa alta decat cea din buletin (de domiciliu).
Se mai folseste si termenul de "Billing address", in anumite contexte.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 08:59, 8 August 2013
Cod fiscal art. 155

(19) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:

f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;


Norme:

(4) Prevederile art. 155 alin. (19) lit. f) din Codul fiscal referitoare la adresa beneficiarului vor cuprinde cel puţin următoarele informaţii: localitatea, strada şi numărul. În cazul beneficiarilor cu sediul activităţii economice în România, care au sedii secundare fără personalitate juridică pe teritoriul României, pe facturile emise de furnizori/prestatori stabiliţi în România se va înscrie adresa persoanei juridice şi, opţional, se poate înscrie şi adresa sediului secundar către care au fost livrate bunurile şi/sau au fost prestate serviciile. În cazul beneficiarilor cu sediul activităţii economice în afara României, care au sedii fixe pe teritoriul României, pe facturile emise de furnizori/prestatori stabiliţi în România se va înscrie adresa sediului fix din România, dacă acesta este sediul către care au fost livrate bunurile şi/sau au fost prestate serviciile.


Potrivit OUG 97/2005:

Art. 26. - (1) Cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească sau să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul ori reşedinţa, cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege.
(2) Cetăţenii români nu pot avea în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. În cazul în care aceştia deţin mai multe locuinţe, îşi pot stabili domiciliul sau reşedinţa în oricare dintre ele.


Cod civil:

Art. 91. - (1) Dovada domiciliului şi a reşedinţei se face cu menţiunile cuprinse în cartea de identitate.
(2) În lipsa acestor menţiuni ori atunci când acestea nu corespund realităţii, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a reşedinţei nu va putea fi opusă altor persoane.
(3) Dispoziţiile alin. (2) nu se aplică în cazul în care domiciliul sau reşedinţa a fost cunoscută prin alte mijloace de cel căruia i se opune.



Desi in Codul fiscal nu se specifica clar ce adresa cred ca e vorba de adresa de domiciliu.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Sa inteleg deci ca adresa de resedinta nu este valabila in acest caz(emiterea facturii)?
mircea_33 a scris:

Sa inteleg deci ca adresa de resedinta nu este valabila in acest caz(emiterea facturii)?


Eu as merge pe adresa de domiciliu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare tva AOC AOC Buna ziua Pentru serviciile de reprezentare in Romania a unei firme din Canada, se factureaza cu TVA sau fara ? Multumesc Marius (vezi toată discuția)
au aparut noile tipuri de facturi? cristiancojo cristiancojo Aveti idee daca au aparut noile tipuri de facturi?Unde le pot gasi?Inainte comandam la [EDITAT- incalca pct. 2.8 din Regulament forum] , dar acum nu mai pot da ... (vezi toată discuția)
Tva colectat ionescu45 ionescu45 Firma A din Romania presteaza servicii pentru firma B (sediul in Romania).Serviciile sunt prestate in Italia. Firma A emite factura catre firma B cu sau fara ... (vezi toată discuția)