avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubire in caz de accident produs de o caruta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubire in caz de accident produs de o caruta

Am o nelamurire legata de un accident moto produs din cauza unei carute. In fapt, ma deplasam cu motocicleta pe drum judetean, iar din sens contrar se deplasa o caruta cu un cal. La aproximativ 50 de m de mine, calul s-a speriat, a inceput sa sara, si sa alerge, a facut o bucla in fata mea, taindu-mi calea. Am intrat in caruta, motocicleta a cazut, eu am cazut de pe ea. Motocicleta este avariata (roata fata, furca, aripa fata si spate, rezervor, semnaliyare spate stanga, etc), iar eu am cateva echimoze. Mentionez ca am fost la politie, s-au luat declaratii, carutasul nu a fost amendat, iar eu unul nu cred ca am cum recupera bani de la acesta- fiind de etnie roma, si avand o situatie materiala precara. Prin urmare, intrebarea mea este, cine ma despagubeste pentru daunele produse de caruta/cal- al carui proprietar nu are asigurare. Mentionez ca eu am asigurare RCA pe motor, insa nu ma va ajuta.... Vina a fost exclusiv a carutasului (fapt constatat si de politie). Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
dnanyssa, utilizator
Cel mai recent răspuns: raul1988 , utilizator 16:42, 12 Noiembrie 2016
Proces civil pentru raspunderea pentru animale. Daca proprietarul animalului nu are ce sa va dea...
dnanyssa a scris:

avand o situatie materiala precara.


Daca are cal si caruta nu inseamna ca are o situatie materiala precara dar nici stralucita. Daca circula pe drumurile publice inseamna ca isi asuma obligatiile si responsabilitatile ce decurg din acest drept.

CristinaPaisa a scris:

Daca proprietarul animalului nu are ce sa va dea...


Are calul si caruta. Se vind calul si caruta si se despagubeste victima.

Legiuitorul a prevazut in OUG195 ca vehiculele cu tractiune animala sunt exceptate de la obligatia detinerii asigurarii RCA.

Art.76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.

Daca a fost prevazuta aceasta exceptie se presupune ca exista un alt temei legal privind despagubirile in cazul in care conducatorul unui vehicul cu tractiune animala este vinovat de producerea unui accident de circulatie.
In cazul unui accident in care a rezultat decesul sau ranirea unei persoane (cazul de fata) cum este despagubita victima? In ce baza il dai in judecata iar daca el nu este asigurat cu ce iti plateste daca nu are de unde? De regula detinatorii de carute nu au o situatie financiara deosebita care sa permita despagubirea in caz de accident!
Ii iei calul, bineinteles, daca nu a murit in accident, sau caruta care a fost facuta praf?
Nu a patit nimic calul. Nici caruta. Inainte de proces civil oricum trebuie trecut pe la mediator. Conform noilor dispozitii... Alti bani alte cheltuieli. Se pare ca tot ce am de facut este sa o las balta. Am fost prejudiciat, si datorita circumstantelor nu prea am ce face. Informarea cu privire la mediere e gratuita, dar avand in vedere situatia materiala a "dlui" care m-a prejudiciat, daca se ajunge la medierea propriu zisa, ajung tot eu sa platesc sedinta. Daca nu se ajunge, si ajung in instanta, trebuie sa platesc alti bani. Multumesc pentru raspunsuri, intre timp am mai citit si am ajuns la concluziile etalate de dvs. Si..renunt la tot...
stiu ca e cu mult dupa, dar desi suntem in 2017 acusi, si tara europeana cu pretentii, carutasii de multe ori beti si violenti verbal inca circula nestingheriti..

dpdv, vinovat in astfel de cazuri este statul roman, pt ca el a ingaduit carutelor sa foloseasca strazile fara asigurare..

acum 4 ani au facut tot posibilul sa elimine scuterele de pe strada, desi eu plateam anual asigurare, noi scuteristii eram platitori de asigurare f multi dintre noi
in schimb eu nu am auzit vreun carutas care sa despagubeasca, pt ca nu au asigurare, si majoritatea daca ii dai in judecata, nu ai ce sa le iei decat calul si caruta..

cred ca e o problema care necesita rezolvare legislativa.. nu poti sa le ceri sa dispara, ca fiecare are dreptul sa circule cu ce vrea, dar sa aiba asigurare, sa fie amendati cand sunt prinsi bauti etc.. ei beneficiaza de sosele ca oricare alt sofer, deci trebuie sa aiba si responsabilitati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista un fond de despagubire al accidentelor produse din vina conducatorilor de atelaje cu tractiune animala ? Roland Mindrila Roland Mindrila Exista un fond de despagubire al accidentelor produse din vina conducatorilor de atelaje cu tractiune animala ? Ne aflam in situatia critica in care se ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident - tamponare caruta pe drum national geode geode Bun gasit! Ma aflu, din nefericire, in urmatoarea situatie: circuland pe un drum national si observand tarziu o caruta aflata pe acelasi sens de mers, in ... (vezi toată discuția)