avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident - tamponare caruta pe drum national
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident - tamponare caruta pe drum national

Bun gasit!

Ma aflu, din nefericire, in urmatoarea situatie: circuland pe un drum national si observand tarziu o caruta aflata pe acelasi sens de mers, in ciuda franatului nu am reusit sa evit impactul. Am lovit caruta din spate, caruta este distrusa, masina usor avariata, calul sanatos, viteza cu care circulam regulamentara, la impact viteza aprox. 20-30km.h, alcoolemie 0. Masina are RCA si CASCO. Accidentul a avut loc in jurul orei 18.30 - vizibilitate buna. Eu am permisul de conducere retinut, cu dovada de circulatie pentru 15 zile si posibilitate de prelungire.
Problema apare in ceea ce-l priveste pe carutas. Acesta, la 5 zile de la accident, este inca internat - din diagnostic stiu ca este vorba de o fractura a piramidei nazale, fara alte detalii. Politistul care se ocupa de caz m-a anuntat ca omul nu-si poate plati trusa de recoltare a sangelui in vederea stabilirii alcoolemiei si nici expertiza medico-legala.
Ce pot face in aceasta situatie pentru a ajunge cat mai curand la incheierea cazului?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
geode, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:04, 20 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Varianta impacarii de acum mi se pare cea mai faina si mai rapida, mai ales ca e vorba de culpa comuna.
In situatia impacarii, care este cursul ulterior al dosarului?
Eu am o mare nelamurire , este legal ca o caruta sau mai multe sa circule pe drumurile nationale??? Cand ma duc spre Ploiesti nu pot sa nu remarc carute pe banda 1 de mers care efectiv deranjeaza circulatia din toate punctele de vedere.... Deci , intai de toate daca nu este legal de ce sa aiba omul vina in acest accident???Daca acea caruta ar fi mers in afara carosabilului nu cred ca domnul cu accidentul ar fi avut vreo problema....
Art. 71.din Codul rutier prevede:
(1) Sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi a animalelor izolate sau in turmă pe drumurile naţionale, in municipii şi pe drumurile la inceputul cărora există indicatoare de interzicere a accesului.

Se pune problema daca aveati posibilitatea evitarii accidentului. In functie de raspunsul la aceasta intrebare se poate stabili vinovatia producerii accidentului de circulatie.
Presupun ca daca as fi observat mai devreme caruta, as fi reusit s-o evit, franand mai repede... In depasirea ei nu m-am angajat din cauza faptului ca din sens opus venea alt autovehicul - discutabil daca as fi avut timp s-o depasesc in siguranta pentru toti sau nu... Gandindu-ma la acele momente, uneori mi se pare evident ca as fi putut sa n-o lovesc, alteori imi apare clar ca nu aveam ce altceva sa fac. Sigur nu pot eu decide ce si cum.
Cum se poate stabili daca aveam posibilitatea sa evit accidentul sau nu? De catre cine si pe ce baza?

Politia a sugerat culpa comuna, cu cauza principala a accidentului nepastrarea distantei regulamentare intre vehicule, in mers, si cauza secundara prezenta carutei pe acel drum national.

In orice caz, am luat legatura cu carutasul - va fi externat luni, deci la 7 zile dupa accident, a ramas sa discutam apoi, iar lui nu i-a spus nimeni nimic despre trusa de recoltare, ca ar trebui platita etc. - aici deja ceva nu mi se pare in regula cu modul in care politia se ocupa de acest caz, dar asta e alta discutie. Sper sa reusim sa ne impacam cumva si sa iesim din situatia asta.

Alte discuții în legătură

Accident atelaj hipo dn17c ContSters181165 ContSters181165 In luna decembrie am fost implicat intru-un accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane.mai exact am lovit din spate o caruta care circula pe ... (vezi toată discuția)
Despagubire in caz de accident produs de o caruta dnanyssa dnanyssa Am o nelamurire legata de un accident moto produs din cauza unei carute. In fapt, ma deplasam cu motocicleta pe drum judetean, iar din sens contrar se deplasa ... (vezi toată discuția)
Pot fi tras eu la raspundere pentru ceva? liviu11123 liviu11123 mergeam pe un drum public in localitate cu 60km/h deodata un carutas ce venea din fata a vrut sa faca stanga in sensu lui de mers si nu am putut evita impactul ... (vezi toată discuția)