avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autoaparare

Salutare , vin si eu cu o dilema, pun o situatie imaginara si vreau sa-mi spune-ti care sunt consecintele, cei care cunoasteti.

Eu cu inca 2-3 prieteni mergem cu masina pe o strada, un grup de persoane se pun in fata masinii si vin spre noi sa ne "bata" asa fara motiv si ei incep sa traga de usi, noi ne dam jos si ii batem pe toti fara arme albe, daca ei se duc la politie ce se intampla ? se poate considera autoaparare ? sa spunem ca ei sunt si mai multi ca noi numeric. se considera autoaparare ?

Acum situatia reala e ca eram singur in masina si am trecut pe o strada si am facut niste "tigani" de praf iar cand m-am intors s-au pus in fata mea si au vrut sa ma dea jos din masina sa ma bata :)) da am reusit sa scap.

Ce se poate intampla in situatia imaginara care am prezentat-o ? ca am niste ganduri :))
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:43, 8 August 2013
In primul rand depinde ce rezulta din declaratiile tuturor celor implicati si cum rezulta...
Cu legitima aparare exista foarte multe probleme...si daca exista...
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Admin, administrator
Pentru situatia ipotetica prezentata trebuie sa stiti ca legitima aparare trebuie demonstrata.
In consecinta aveti nevoie de martori, iar daca acestia nu exista, ramane doar declaratia data de dvs. organelor de cercetare.

Art. 44 -Legitima apărare

Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Pentru situatia reala in care dvs. cu intentie ati vatamat o alta persoana, va incadrati la art. 180 (Lovirea sau alte violente) Cod Penal.

Si daca eu nu cunosc persoanele respective si nici ele pe mine ? cand se duc la politie ce spun ?
Daca rezulta ca va ataca 5-6 insi si vor iesi batuti din aceasta combinatie nefericita pentru ei nu se poate spune ca nu v-ati aparat...

Este foarte greu sa fie batuti 5-6 insi...si cel care ii bate se cam poate presupune rezonabil ca se afla in legitima aparare...

E normal sa ii bateti cu intentie ca nu puteti sa ii bateti fara intentie...
Doar daca se dau singuri cap in cap pentru ca s-ar lovi singuri admitand ca v-ati feri sa va loveasca ar fi vorba de ceva fara intentie...dar atunci deja nu mai este legitima aparare daca se bat singuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bataie sau autoaparare in ce context? King4Ever King4Ever Daca cineva vine la mine si ma impinge in repetate randuri si devine agresiv, incerc sa calmez si sa aplanez situatia, ok. Dar daca el ma ataca apoi eu il bat, ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)
Autoapărare. care e limita până la care e considerată legitimă apărare? Potop Iulian Potop Iulian Dacă cineva ma lovește eu am dreptul sa ma apar cu tehnici de autoapărare. (vezi toată discuția)