Azi am fost victima unui accident rutier, mergand pe bicicleta, dupa ce am plecam frumos de la semafor de pe banda 1 chiar de pe langa bordura, am facut la stanga, tot pe banda 1 pe langa bordura, un autoturism din spate a zis ca vrea sa ma invete sa zbor, m-a luat cu aripa din partea dreapta si mi-a lipit ghidonul de oglina, cand m-a lovit si cu oglinda m-a dezechilibrat si m-a ridicat si m-a lipit pe masina lui, practic m-a aruncat de pe bicicleta eu cazand pe spate. M-am ales cu contuzii la nivelul bratului si bicicleta putin facuta zob.
"Soferul", nici macar nu m-a vazut nici ca a simtit ca m-a lovit, caci a fost atentionat de ceilalti participanti la trafic ca a facut accident, pana si-a dat seama si a oprit dupa 30 metri.
A venit la mine si mi-a zis, -- ce ai facut ?, ai cazut ?, de unde ai aparut ? nici nu te am vazut...
si eu raspund: Pai am plecat impreuna de la semafor, am facut stanga impreuna, si putin mai incolo te ai gandit ca e bine sa ma faci sa zbor si te ai lasat spre mine pana m-ai lipit de tine.
si el -- doamne fereste, cum sa fac asa ceva, eu am crezut ca ai aparut de printre masini, nici de cum ca te am vazut...
Si i-am zis, a da ? nu m-ai vazut, bine, lamuresti tu cu politie.
Pana la urma, dupa cercetari a recunoscut ca m-a carat putin cu masina lui, desi era evident ca toata masina era numa o dunga de la ghidon.
Acum intrebarea mea, eu cum pot face sa imi pot repara bicicleta?
Trebuie sa depun plangere impotriva lui?
Omul la sfarsit si-a recunoscut vina si a zis ca plateste el ce e de reparat, doar ca persoana vatamata se spune ca sunt obligat sa dau declaratie si in 60 zile sa depun plangere impotriva lui.
Plangerea penala se depune in termend e 60 de zile, daca doriti Dvs.
Nu este o obligatie, este o optiune.
Daca urmarile nu au fost foarte grave pt Dvs (vatamare grava), aveti posibilitatea sa va intelegeti amiabil cu soferul masinii, cu atat mai mult cu cat acesta a spus ca va repara bicicleta Dvs.
Eu as zice ca mai bine va reparati bicicleta si rezolvati amiabil aceasta problema.
Eu ce castig daca depun plangere penala in caz ca nu doreste sa suprte reparatiile, deoarece costul este unul foarte mare, cadru nou si jenti noi, 1200 lei.
Daca nu doreste sa rezolve pe cale amiabila si sa va plateasca reparatiile, depuneti plengere penala. Aveti grija sa va incadrati in termenul de 60 de zile de la data incidentului.
In mod cert domnul avea RCA la masina, caz in care asigurarea va plati toate daunele solicitate de Dvs.
Problema pentru sofer, in cazul in care nu va intelegeti, este ca va avea dosar penal si dupa finalizarea acestuia, va avea si cazier.
1200 de lei nu este o suma prea mare, in comparatie cu existenta unui dosar penal, zic eu.
Sper ca soferul sa inteleaga care sunt urmarile si sa va impacati.
Pentru a fi despagubit de asiguratorul RCA trebuie sa existe un document privind imprejurarile producerii accidentului.
Acest document se intocmeste de politie sau de partile implicate in accident prin formularul de constatare amiabila.
In cazul constatarii amiabile se considera ca au existat doar daune materiale.
Au existat si una si alta, Eu: persoana vatamata, si Bicicleta dauna materiala, dupa ce mi-a trecut adrenalina si m-am calmat, am sunat la 112, a venit si politia si ambulanta, eu am fost luat la spital pt verificari amanuntite deoarece aveam tensiunea 19/10 si aveam cateva vene sparte la mana si cot. Ulterior s-au facut masuratori, au venit la spital, mi-au adus bicicleta si de acolo ne au programat la declaratii in alta zi. Ce m-a suparat a fost faptul ca a negat ca eram pe strada, desi ulterior a recunoscut vazand ca masina e bec incepand din aripa fata > aripa spate.