avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Neintelegere in caz de amiabila. Ce pot face?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Neintelegere in caz de amiabila. Ce pot face?

Am fost implicat intr-un accident rutier minor, in urma cu ~2 luni de zile. Mergeam cu 95 kmph pe un drum european (limita 100kmph), pe banda doi insa eram frecvent depasit pe banda unu, motiv pentru care am decis sa ma incadrez pe prima banda. M-am asigurat, toate bune insa pana sa termin manevra, un Ford venea din spate, pe banda unu si cu viteza apreciabil mai mare. De teama ca e neatent si pentru a evita impactul, am semnalizat si am incercat sa reintru pe banda doi, moment in care soferul Fordului a decis acelasi lucru. A trecut razant prin stanga mea, atingandu-mi oglinda si zgariind partea din stanga a masinii. Fiind primul meu accident, nu am fost 100% informat dar stiam ca e fie politie, fie amiabila asa ca am oprit la prima benzinarie si am completat actele. Am omis in schimb sa facem desenul impactului iar celalalt sofer s-a blocat la pasul acesta cand a fost la asiguratorul meu. M-a sunat, intr-un ton deloc prietenos, spunandu-mi sa merg cu masina, in timpul programului (mi-e aproape imposibil) la asigurator ca sa vada si masina mea. Problema este ca 1. Nu reusesc sa ajung prea curand si 2. Felul in care mi-a vorbit este unul de coltul strazii si foarte deranjant intrucat am decis sa NU ii fac pe plac, si sa se descurce (paguba lui fiind o mica dunga, abia vizibila pe cand la mine e mai vizibila zgarietura). Mi-a zis clar ca el vrea sa repare mult mai multe lucruri la masina pe RCA-ul meu, cu scopul de a o vinde si ma ameninta ca stie "unde stau" :)) Cand a vazut ca nu ma intimideaza, mi-a scris ca a fost la Politie si ca "a depus o plangere" la adresa mea (desi stiu ca asta inseamna amenda si permis suspendat pentru ambii participanti, intrucat ocolim legea (vis-a-vis de amiabila)) si ca o sa isi ia avocat pentru recuperarea pagubelor. In situatia aceasta, cum ma sfatuiti sa procedez? Eu nu as vrea, pentru cupla comuna, sa imi creasca pretul asigurarii (bonus malus) si, recunosc, din modul foarte necioplit in care s-a exprimat, nici nu as vrea sa isi repare daune mai vechi pe RCA-ul meu. De asemenea, eu pot merge la un service sa repar zgarieturile mele sau trebuie sa ajung la RCA, neaparat? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
CristianS1985, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:32, 26 Iulie 2018
Buna ziua,

Obligatia dvs. este de a anunta evenimentul la asiguratorul dvs. RCA. Acolo puteti sa dati o declaratie in care sa descrieti dinamica accidentului, sa depuneti foto cu auto dvs., sau sa va faca ei fotografii.

Constatul amiabil trebuia completat si cu schita accidentului. In lipsa schitei se poate face o schita odata cu declaratia data de dvs. la asigurator.

Daca nu sunt victime/ fraude/ intentii, politia nu va interveni (va va recomanda sa completati in totalitate constatul amiabil)

Daca aveti daune la auto propriu, puteti deschide si dvs. dosar de dauna la asiguratului acestuia. Stabilirea culpei va fi stabilita de asiguratori, nu de conducatorii auto (cu amenintari).
Va multumesc frumos pentru raspuns. Insa in situatia mea, avand in vedere ca au trecut aproximativ doua luni de la data accidentului, eu mai pot merge la societatea de asigurari a celuilalt sofer, sa cer daune? Citisem undeva ca societatea RCA-ului trebuie notificata in termen de 24h. Concret, ce ar trebui sa fac eu acum? Va multumesc, inca o data, pentru ajutor si suport!
Da - puteti sa mergeti si sa deschideti dosar de dauna.
Pentru solutionarea dosarului de dauna asiguratorul trebuie sa vizioneze ambele autoturisme avariate. Va recomand sa nu amanati prea mult prezentarea la asigurator pentru constatarea avariilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare amiabila cu probleme AlexandruSimitrache AlexandruSimitrache Buna ziua. Ma confrunt cu o problema nedorita in urma unui incident rutier soldat doar cu pagube materiale si in urma caruia s-a incheiat o constatare ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna andreimarin999 andreimarin999 Buna seara, In interiorul unui sens giratoriu, circuland pe banda 2 cu directia inainte am fost acrosat de un autobuz ( NU RATB ci un autobuz privat care ... (vezi toată discuția)
Culpa accident, procedura asigurare, lovire auto deja lovit ! ... Jwjwj Jwjwj Buna seara ! Așa cum am precizat intr-un post anterior acum o saptamana am fost implicat intr-un carambol pe autostrada! Situația deja descrisa anterior a ... (vezi toată discuția)