avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu un biciclist
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu un biciclist

Ieri seara sotul meu (sofer) a fost implicat intr-un accident rutier cu un biciclist care s-a ranit la un picior cu axul pefalei de la bicicleta ( pedala lipsea).
Biciclistul (un baiat de 13-14 ani) mergea in aceeasi directie cu autoturismul condus de sotul meu care a incercat sa il depaseasca ajungand la axul drumului. In timpul manevrei de depasire biciclistul a virat la stanga fara sa se asigure incercand sa traverseze pe partea cealalta a drumului (in diagonala). Soferul a pus frana si a luat viraj la stanga pana ce a ajuns pe contrasens incercand sa evite impactul, care s-a produs. Bicicistul a intrat in partea dreapta a masinii spargand oglinda cu coarnele bicicletei, a lovit aripa si usa din dreapta apoi a cazut peste bicicleta moment in care s-a taiat in axul de pedala al bicicletei(bicicleta avand pedala lipsa). Soferul a transportat baiatul la cel mai apropiat spital unde a anuntat si politia care a spus ca este un accident usor si i-a chemat pe sofer si pe tatal baiatului la sectie in aceasta seara.
La spital baiatul a fost cusut si a primit o reteta cu antibiotic si nurofen si a fost lasat sa plece acasa(cheltuielile din spital si reteta fiind achitate de catre sofer care a stat tot timpul cu baiatul si pe care la transportat si acasa).Familia (de etnie rroma) copilului locuieste in aceeasi localitate cu soferul si am vrea sa avem cat mai putine probleme cu ei (tatal copilului fiind destul e agresiv si a vrut sa il loveasca pe sofer-noroc cu o masina din spate care a vazut si ia spus acestuia ca baiatul a intrat in masina si ca soferul a incercat sa il evite cat a putut). Suntem siguri acum ca familia baiatului va incerca sa profite de aceasta situatie si vor dori o despagubire materiala .
Spuneti-ne cum ar trebui sa procedam pentru ca noi am fi dispusi la o intelegere amiabila sa scapam din necazul asta pentru ca nimeni nu isi doreste asa ceva iar soferul fiind destul de afectat.
Cum trebuie sa procedam?
Va multumesc! O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: mimisto , utilizator 16:45, 11 Septembrie 2013
Plangerea penala prealabila se va depune in termen de doua luni , de catre persoana vatamata, termen ce curge de la data cand a luat la cunostinta sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului( actiunea penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila in cazul in care infractiunea incriminata de art . 184 din Codul penal a avut ca urmare imediata lezarea integritatii corporale care a necesitat mai putin de 60 de zile de ingrijiri medicale ).

Plangerea penala prealabila depusa dupa epuizarea acestui termen legal va fi apreciata ca fiind tardiva.


Zilele de ingrijiri medicale nu se confunda cu cele de spitalizare si sunt atestate de certificatul medico-legal atasat la dosarul cauzei.

Vinovatia va fi stabilita printr-o expertiza tehnica mecanica.Vor fi audiati, de asemenea, martorii,pentru a se consemna imprejurarile in care a avut loc impactul in trafic.

Din expunerea dumneavoastra, reiese faptul ca sotul dumneavoastra nu a nesocotit nicio norma rutiera, aplicabila pe acel sector de drum, din contra , acesta a avut o conduita prudenta, precauta, in sensul evitatii accidentului rutier.

Daca biciclistul nu a fost atent, si a facut vreo manevra brusca, nesemnalizata, nu va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.

Putem discuta si de culpa comuna.

Societatea asiguratoare introdusa in cauza in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala suporta daunele morale si materiale, cerute si dovedite, in cazul in care se constata vinovatia sotului dumneavoastra.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este definitiva , totala si neconditonata, operanta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, deci chiar in etapa recursului procesului penal.

Impacarea partilor, cauza ce inlatura raspunderea penala , poate fi consfintita intr-un tranzactie, prin care sa fie cuantificate si daunele morale si materiale cerute.


Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumim foarte mult!
Astazi va avea loc prima intalnire in care se va lua o declaratie soferului si tatalui baiatului. Care credeti ca este cea mai buna cale de urmat si cum ar trebui sa procedam (sa ajungem la o intelegere in acesta faza sau sa mergem mai departe sa asteptam rezultatul anchetei)?

Daca baiatul este acasa si i se vor scoate firele peste 16 zile se considera zile de ingrijiri medicale?
Va multumesc!
O zi buna.
In cazul in care vor fi peste 10 zile de ingrijiri medicale, poate fi angajata raspundere penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de la 184 din Codul penal.Va puteti interesa de actele de cercetare efectuate in cauza.

Vinovatia se va stabili in functie de probatoriul administrat.Intelegerea( impacarea partilor ) poate avea loc oricand in etapa urmaririi penale.

In etapa judecatii poate avea loc pana la ramanerea definitiva a hotararii, chiar in etapa recursului procesului penal.Este firesc sa va lamuriti cu privire la imprejurarile in care fapta fost savarsita si sa actionati raportat la probatoriile administrate.

O zi placuta va doresc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
I-mi cer scuze ca insist cu atatea intrebari dar nu am mai trecut niciodata prin asa ceva si chiar avem nevoie de lamuriri si ajutor.

Ce se intampla daca tatal aduce martori mincinosi iar noi nu putem aduce martori pentru ca cei care au fost in masina din spate si care au vazut si au intervenit in timpul accidentului sunt din alt judet iar soferul nu a retinut numarul de inmatriculare al masinii (fiind ultimul lucru care i-ar fi trecut prin cap atunci).

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri si pentru rabdare.
O zi frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help catamblin catamblin In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis fara pv sarah1985 sarah1985 Buna ziua. Intr-o intersectie, un prieten a accidentat un biciclist intrucat nu a acordat prioritate de dreapta. Ideea e ca i s-a luat permisul fara ca agentul ... (vezi toată discuția)
A acrosat cu masina un biciclist k510@yahoo.com k510@yahoo.com a acrosat cu masina un biciclist, care si-a fracturat piciorul. ce repercusiuni sunt asupara soferului? (vezi toată discuția)